Wat te doen tegen muizen in de tuin?
Tegen muizen in de tuin is genoeg te doen, als je maar weet hoe. Niet alle gangbare middelen tegen muizen zijn namelijk in te zetten, zoals gif. Je moet immers rekening houden met het milieu en met andere diertjes die in de omgeving leven. Wat te doen tegen muizen in de tuin als je wanhoop nabij bent? Met onze tips en het nummer van een ervaren bestrijder kom je vast van het probleem af.
Snel de muizen kwijt?
Begin bij muizen in de tuin herkennen!
- Muizen rennen door de tuin (bij een heftige plaag ook overdag).
- Knaagsporen van muizen zie je vooral op hout en metaal.
- Ook zitten er knaagsporen op afvalbakken.
- Bloemen en planten worden aangevreten.
- Diervoeder in tuinhuis of schuur wordt aangevreten.
- Muizen maken nesten in tuinafval of dichte begroeiing.
Wat is de oorzaak?
De oorzaak voor muizen in de tuin? Dat verschilt per geval. In de regel komen muizen graag langs als er genoeg voedsel en water ligt. Bij mensen die kippen of konijnen houden, komen muizenplagen daarom relatief vaak voor. Verstoppen de muizen zich ook in schuurtjes, struiken of tuinafval? Dan is het ‘tuinfeest’ helemaal compleet. Vervelend is ook dat muizen zich soms ook naar de buren verspreiden. Of ze komen daar juist vandaan.
Wat doen tegen muizen in de tuin? 3 slimme tips
Gebruik geen muizengif buiten
Muizengif mag nooit buiten worden gebruikt, anders vergiftig je er ook andere dieren mee. Het gif draagt ook niet bij aan een beter milieu: een extra reden dus, om het niet buiten te plaatsen.
Plaats wat klemmen
Klemmen plaatsen is eigenlijk de enige optie tegen muizen in de tuin. Zet ze neer op plekken waar je veel muizen ziet lopen. Muizen kun je levend of dood vangen, afhankelijk van de soort klem.
Stop even met vogelvoer!
Muizen zijn namelijk gek op oud brood en (vogel-)zaden. Vetbollen? Daar vergrijpen de muizen zich al helemaal aan, want de bollen zitten vol vetten en koolhydraten. Voer je eventjes geen vogels meer, dan hebben muizen minder reden om in je tuin te rennen.
Welke schade richten muizen aan?
- De muizen knagen groenten en fruit aan. Daar gaat je moestuin!
- Sommige muizen knagen aan wortels van bomen en planten. Die sterven af.
- Muizen woelen egale grasmatten om en maken soms tunnels onder de grond.
- Ze vervuilen de tuin, de schuur of het tuinhuisje met uitwerpselen.
- Ook aan hout van gereedschap, hekken, schuren of tuinhuisjes wordt geknaagd.
Kunnen muizen in de tuin kwaad?
Een enkele muis in de tuin kan geen kwaad, maar wel als deze de hele familie heeft meegebracht. Of als de muis juist van plan is om een familie te stichten. Vindt de muis doorlopend voedsel in je tuin, dan kun je er donder op zeggen dat je voorlopig niet van ‘familie Muis’ af bent. En hoe meer muizen, hoe groter de problemen in je tuin. Want helaas, muizen in tuinhuisjes, bomen of struiken zorgen gegarandeerd voor schade. Zeker als je ze hun gang laat gaan.
De werkwijze van de muizenbestrijder
Onze doeltreffende werkwijze
Op deze manier ben je snel van je muizenplaag af!
Soorten muizen in de tuin
Wie zijn de ‘potentiële daders’ bij schade in je tuin? De meest voorkomende soorten muizen in de tuin zijn huismuizen, bosmuizen, veldmuizen en spitsmuizen. Huismuizen gebruiken de tuin vooral om zo snel mogelijk in je huis te komen, maar ze bouwen ook wel nesten in schuren en tuinhuisjes. Als ze maar binnen zitten. Hoe krijg je ze weg? Mogelijk met dodelijke vallen, want huismuizen zijn niet beschermd.
Bosmuizen, veldmuizen en spitsmuizen komen in bepaalde regio’s geregeld voor in tuinen en dan met name tijdens koude seizoenen. De beestjes zijn dan gegarandeerd op zoek naar méér voedsel en méér schuilplaatsen. Of je deze soorten muizen kunt wegkrijgen? Niet door ze te doden, want ze zijn beschermd. Beter is om een bestrijdingsexpert in te schakelen die wering tegen deze muizen aanlegt.
Muizen in de tuin bestrijden
Vraag gerust om hulp!
Last van muizen in de tuin: de ellende is soms niet voor te stellen. De muizen jagen je kippen angst aan en eten hun voer op. De muizen knagen houten stelen van gereedschap aan en doen hun behoefte op je terras of in je tuinhuis. Bang voor muizen? Je zit geen moment meer rustig in je eigen tuin. Bel of mail daarom gerust voor hulp: jouw lokale muizenbestrijder biedt je een uiterst deskundige oplossing met klemmen en wering.
Hoe kun je muizen uit de tuin houden?
- Zorg dat muizen geen nesten maken. Ruim rommel op in schuur of tuinhuis.
- Werp geen vogelvoer (zaden of vetbollen) in de tuin.
- Houd grasperken en struiken zo kort mogelijk.
- Bewaar diervoeder in goed afgesloten bakken.
- Ruim tuinafval op, anders verstoppen de muizen zich erin.
- Laat wering tegen muizen aanbrengen door onze expert!
Wie kan mij helpen bij muizen uit de tuin verjagen?
Zelf iets doen tegen muizen in de tuin is verre van makkelijk. Het draait immers niet alleen om het gebruik van de juiste middelen, maar ook om strategie. Wie hier veel ervaring mee heeft? Jouw lokale muizenbestrijder! Na een inspectie weet hij genoeg om een goed plan van aanpak te maken en zijn de muizen zó verdwenen. Klinkt dit goed? Bel of mail dan vandaag nog en de expert plant meteen jouw afspraak in.