Muizen bestrijden
Muizen bestrijden: ja natuurlijk! Want deze vervelende knaagdieren plassen en poepen overal. Bovendien knagen ze dag en nacht aan voedsel, hout, plastic of textiel. De schade loopt steeds verder op en jij kunt 's nachts niet slapen. Maar... gelukkig kun je deze ongenode gasten op verschillende manieren bestrijden. Bekijk de tips en ga vandaag al aan de slag met muizenbestrijding.
Snel de muizen kwijt?
Navigeer direct naar
Hoe krijg je muizen weg? 7 tips
Muizen bestrijden is mogelijk met middeltjes uit de winkel. Mits de plaag niet al te ernstig is. Maar waarmee pak je muizen in huis (of in je tuin) precies aan? Met deze zeven tips kun je wel een poosje vooruit.
1. Plaats muizengif (maar pas op!)
Van muizengif krijgen muizen interne bloedingen. Maar met dit muizengif (denk aan muizenkorrels) moet je heel voorzichtig omgaan. Voer nooit teveel gif aan muizen, anders bouwen ze immuniteit op. Strooi ook geen gif in de tuin, anders vergiftig je het milieu én andere dieren.
2. Muizen vangen met muizenvallen
Zorg eerst voor goed lokaas. Pindakaas doet het altijd goed in muizenvallen. Zet de vallen vervolgens neer in ruimtes waar muizen komen, bij voorkeur langs de muren.
3. Gebruik een elektrische muizenval
In een elektrische muizenval plaats je goed lokaas. Komt de muis in een val, dan loopt het over een plaatje heen en overlijdt het door een elektrische schok.
4. Diervriendelijke muizenval
Met een diervriendelijke muizenval kun je muizen levend vangen. Er zijn verschillende modellen te koop, bijvoorbeeld een kooitje met klapdeur. Als een muis in de val stapt, klapt het deurtje achter hem (of haar) dicht. Hierna kun je je muis uitzetten. Liefst op minstens een kilometer van je woning vandaan, anders komt het beestje snel weer terug.
5. Muizen verjagen met geluid
Koop een apparaat dat een ultrasoon geluid tegen muizen uitzendt. Dit geluid is niet hoorbaar voor mensen. Steek het apparaat in het stopcontact en kijk het een paar dagen aan. Alvast goed om te weten: ervaringen met een dergelijk apparaat kunnen nogal wisselen. Er is immers nog geen wetenschappelijk bewijs dat het werkt.
6. Gebruik geen lijmval
Een lijmval kan bestaan uit een simpele plank met daarop een flinke veeg lijm. Komt een muis op de val terecht, dan kan het niet weg. Wat er dan gebeurt? Het bijt de eigen pootjes door en/of het sterft van de stress. Dit type muizenval is dan ook bij wet verboden.
7. Bescherm voedsel en afval tegen muizen
Berg op waar muizen op afkomen, namelijk voedsel en afval. Zo maak je een omgeving veel minder aantrekkelijk voor ze! Doe je dit niet, dan blijven de muizen natuurlijk komen.
Welke geur houdt muizen weg?
Muizen verjagen met geur klinkt als een diervriendelijke manier om ze weg te krijgen. Helaas is dit geen sterk staaltje in 'effectief muizen bestrijden'. Zo beweert men dat muizen vluchten als ze de geur van eucalyptus of peper ruiken. Tja, misschien werkt dit héél even, maar op een gegeven moment komen de muizen terug. Zeker als ze vers of juist rot voedsel ruiken, want daar zijn ze altijd op uit!
Wat doe je met dode muizen?
Je hebt een muis gevangen. Of zelfs meerdere. Verwijder een dode muis zo snel mogelijk uit de val, anders kunnen andere muizen het gevaar herkennen en blijven ze weg. Verpak dode muizen direct in plastic en werp de pakketjes in de afvalbak buiten. Jonge muizen sterven overigens vanzelf als hun ouders dood zijn.
Mag je alle soorten muizen vangen?
Muizen vangen mag niet zomaar. Je hebt namelijk beschermde soorten muizen. Dit zijn de veldmuis en de bosmuis. Muizen doden mag wel als het om huismuizen gaat, want die zijn niet beschermd. Herken je de muizensoort niet? Vraag dan aan een professionele ongediertebestrijder om een grondige inspectie uit te voeren. Hij herkent ongewenste beestjes direct, niet alleen aan hun uiterlijk, maar ook aan de sporen die ze achterlaten.
Hoe komen muizen binnen?
Muizen komen binnen via allerlei openingen in een pand. Zelfs door een gaatje van een halve centimeter als het moet, want muizen hebben flexibele lijfjes. Zijn de muizen eenmaal binnen, dan is het hek van de dam. Ze gaan onmiddellijk op zoek naar voedsel en warme schuilplekken. Onthoud goed: een muis kan zich snel voortplanten, zeker als de leefomstandigheden gunstig zijn!
Muizen in huis herkennen
Muizen in huis herkennen is relatief simpel. Zo vind je meestal aangevreten voedselverpakkingen in keukenkastjes en voorraadruimtes zoals kelders. En muizen gaan misschien ook voor het fruit en de groente in je tuin. Vergeet ook niet dat muizen eten van diervoeder! Het zou dan ook niet vreemd zijn als je het ongedierte in de kooien van je kippen of konijnen tegenkomt.
Een tweede teken van muizen in huis? Muizen lopen, poepen en plassen overal. De muizenkeutels liggen dan ook vaak zeer verspreid. De meesten uitwerpselen vind je echter vaak langs de wanden, want muizen zijn schuwe diertjes. Ze lopen langs muren om niet opgemerkt te worden.
Knaagschade is een derde teken van muizen in huis. De beestjes knagen aan voorwerpen en meubelen van hout, plastic, papier of textiel. Dit doen ze om twee redenen: ze houden hun tandjes kort en van het papier en textiel bouwen ze nesten. Wat dit verder betekent? Dat je overal knaagsporen in je woning (of bedrijfspand) tegenkomt. Geen prettig uitzicht, natuurlijk.
Is een muis in huis gevaarlijk?
Eén muis in huis kan gevaarlijk zijn, zeker als het beestje een elektrische kabel doorbijt en zo kortsluiting en mogelijk dus ook een brand veroorzaakt. Zo snel mogelijk muizen verdrijven is dus raadzaam! Een ander gevaar is dat een muis (of de hele muizenfamilie) ziektes verspreidt. Deze beestjes dragen namelijk veel bacteriën en virussen met zich mee. Laat je daarom niet verrassen: schakel altijd op tijd een bestrijder in, zeker als de tips hierboven niet werken!
Wat zijn preventieve maatregelen tegen muizen?
Muizen houden van voedsel en warmte. Daar zijn ze zelfs altijd naar op zoek. Wil jij muizen in huis voorkomen, maak dan zoveel mogelijk naden en kieren dicht! Let tegelijkertijd op goede hygiëne. Poets regelmatig ruimtes (vooral plekken waar je voedsel eet, bereidt of opslaat) en bewaar afval in goed afsluitbare bakken. En ja, berg al je voedsel goed op in containers van hard plastic of ander stevig materiaal. Want zoals gezegd: muizen bijten in een oogwenk door zacht plastic heen!
Bestrijding muizen lukt niet? Bel dan een expert!
Vergeet de goedkope, mogelijk zelfs diervriendelijke muizenval. Als er een ware plaag heerst, red je het hier niet mee. Bovendien kost het veel tijd en geld om vallen uit te zetten. En dat zonder enige garantie op succes. Ons advies? Investeer liever meteen in professionele muizenbestrijding. Bij Muizenkwijt vind je direct een lokale professional. Eén belletje of mailtje en je hebt een afspraak. Dat is een zeer goede eerste stap naar een leven zonder muizen!