Alles over muizen

Als je alles over muizen wilt weten (of in ieder geval heel veel), dan staat hier genoeg. Muizen leiden namelijk wel een interessant leven, al zouden sommige mensen dat niet zo snel zeggen. Zeker als de muizen aan meubels of tapijten knagen en voorraden in keukenkasten plunderen. Hoe leeft een muis en wanneer zorgt die voor problemen? Op al je ‘muizenvragen’ vind je vast alle antwoorden.

Direct muizen bestrijden

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8502
muizen

Dit moet je alvast weten!

 • Muizen zijn vooral ‘s nachts actief. Ze zijn namelijk erg schuw.
 • Muizen in een woning of bedrijf? De meeste plagen komen voor in de winter.
 • Een muis knaagt de hele dag door om de tandjes op lengte te houden.
 • Een muizenplaag ontstaat razendsnel.

Muizen herkennen

Muizen zijn kleine zoogdieren en behoren specifiek tot de groep ‘knaagdieren’. Muizen leven meestal in bossen of velden - afhankelijk van de soort - maar ze dringen soms ook woningen en bedrijven binnen. Hoe herken je een muis? De meeste muizen zijn grijs of bruin en worden niet langer dan tien centimeter. De oren zijn vrij groot in verhouding tot de kop. Ze hebben kraaloogjes of juist grote zwarte ogen. De meeste soorten hebben ook een lange dunne staart. 

Verschillende soorten

De huismuis is de meest voorkomende muizensoort en zorgt voor de meeste plagen in woningen en bedrijven. Deze huismuis nestelt namelijk graag in kelders, kruipruimtes of spouwmuren. Andere veelvoorkomende soorten zijn de bosmuis, de veldmuis en de woelmuis. De spitsmuis wordt ook wel eens genoemd, maar dit is eigenlijk geen echte muizensoort. Al deze muizen leven voornamelijk buiten, maar ze zoeken in de winter ook graag de warmte van gebouwen op.

verschillende-soorten-huismuis
De huismuis

Welke soorten zijn beschermd?

De huismuis is geen beschermde muizensoort. Bosmuizen, veldmuizen, spitsmuizen en woelmuizen zijn wel beschermde soorten. Dit houdt in dat deze muizen - als ze ergens voor problemen zorgen - niet gedood mogen worden. Wering aanbrengen is echter wel toegestaan: je dicht dan zoveel mogelijk openingen in je woning of bedrijfspand. Muizen worden zo gedwongen om zich te verplaatsen. Hopelijk gaan ze dan naar buiten!

soorten-beschermd-bosmuis
De bosmuis
beschermde-soorten-veldmuis
De veldmuis
soorten-beschermd-spitsmuis
De spitsmuis

Wat is het verschil tussen een muis en een rat?

 • Een rat wordt gemiddeld 20 tot 30 cm groot. Een muis slechts 10 cm.
 • Ratten zijn donkerbruin tot blauwzwart van kleur. Muizen zijn bruin of grijs.
 • Een muis heeft vrij grote oren. Die van een rat zijn klein, in verhouding tot de kop.
 • Een muis heeft een lange dunne behaarde staart. Een rat heeft een dikke kale staart.
 • Uitwerpselen van muizen lijken op hagelslag. Ratten produceren eerder banaanvormige keutels, die zijn een stuk groter dan muizenkeutels.
 • Muizen planten zich sneller voort dan ratten. Ze krijgen meer jongen per nest en krijgen vaak ook meer nesten per jaar. 
 • Wil je nog meer weten over de verschillen tussen deze knaagdieren? In onze blog lees je nog meer over de verschillen tussen ratten en muizen.
verschil-rat-en-muis
Een rat

Hoe kom je aan muizen?

Muizenplagen ontstaan vaak in de winter. Het is dan koud en het voedsel is schaars. De muizen gaan op zoek naar plekken waar ze wel makkelijk aan warmte en voedsel komen. Ze verspreiden zich en komen terecht in allerlei woningen en bedrijven. Vaak belanden ze eerst in de kruipruimte. Daar ligt vaak al genoeg materiaal om een nest aan te leggen. Een muizenfamilie kan zo lange tijd ongezien in de kruipruimte leven, totdat de leden zich verder door het gebouw verspreiden.

Maar er is nog een oorzaak van muizen in een woning of bedrijf. Muizen leven namelijk als familie in een door henzelf afgebakend leefgebied. Neemt de familie toe, dan kan er een tekort ontstaan aan eten en schuilplaatsen. Een deel van de muizen vertrekt dan om ergens anders nieuwe nesten te bouwen.

Wordt een gebouw gesloopt? De kans bestaat dan dat de muizen in het gebouw zich verspreiden naar andere gebouwen. Een vierde en laatste mogelijke oorzaak van een plaag? Muizen komen tijdens een transport soms met goederen mee. Vooral bedrijven die voedsel produceren of opslaan krijgen vaak met dit probleem te maken. 

Kan slechte hygiëne de oorzaak zijn?

Slechte hygiëne in een woning of bedrijf kan een muizenplaag absoluut in de hand werken. Poets je (bijna) nooit ruimtes? Ligt het afval in je pand open en bloot uitgestald? Je kunt er zeker van zijn dat muizen op de geur van de resten af komen. Hetzelfde gebeurt als er veel afval rond je pand ligt, zoals in je tuin. Je hebt dan zelfs kans dat er niet alleen muizen, maar ook ratten langskomen. En helaas, door de aanwezigheid van ongewenste knaagdieren verslechtert de hygiëne in en rond je woning of bedrijf nog meer. 

Hoe komen muizen binnen?

Muizen komen via gaten en kieren in muren of vloeren naar binnen. Soms glippen ze zelfs door ventilatieopeningen, als daar geen bijenbekjes voor zijn geplaatst. Hoe groot openingen moeten zijn? Muizen wurmen zich soms door gaten van vijf millimeter! Ter vergelijking: dat zijn gaten ter dikte van een potlood. De nog brutalere muizen? Die klimmen soms via een klimplant tegen een muur door een open raam naar binnen. Tja. Want waarom moeilijk doen als het ook makkelijk kan?

Waar zitten de muizen in huis?

 • In de kelder
 • In de kruipruimte
 • Op zolder
 • In de garage
 • In de schuur 

Of nog specifieker:

 • In of achter (voorraad-)kastjes
 • In dozen
 • In muren of vloeren
 • Achter valse wanden of plafonds
waar-zitten-muizen-in-huis

Welke signalen wijzen op muizen?

Signalen die op muizen wijzen in je woning of bedrijf: die hebben altijd te maken met sporen die muizen achterlaten als ze zoeken naar voedsel of nestmateriaal. Maar wat voor sporen zijn dit dan? Je komt ze vast zo tegen als je gaat speuren.

Je ziet knaagsporen op verpakkingen

Muizen knagen met gemak plastic voedselverpakkingen open. Ze eten van het product en vervuilen het met urine en keutels. 

Je vindt muizenkeutels

Muizenkeutels lijken veel op korreltjes hagelslag. Je vindt ze meestal langs plinten of in kastjes. Als de keutels nog zacht zijn, kun je er vanuit gaan dat er muizen in je huis of bedrijf leven. Oude keutels zijn namelijk hard. Overigens, raak de keutels nooit met blote handen aan!

Je ruikt muizenurine

Van muizenurine wordt gezegd dat het ruikt naar muskus. Sommige mensen zeggen zelfs: ammoniak. Hoe dan ook, urine van muizen geeft een penetrante geur af en je ruikt het vooral in ruimtes waar regelmatig muizen komen.

Je hoort vreemde geluiden

Muizen lopen vooral ‘s nachts door een woning. Tussen de muren, in plafonds of onder vloeren. Je hoort ze dan piepen, trippelen of krasgeluiden maken. Dat kan best eng zijn!

Je komt ‘urinepilaren’ tegen

Als muizen zich voortbewegen, laten ze ook buiksmeer achter. Zie je vettige sporen op muren of vloeren? Dit zijn mogelijk urinepilaren en ze bestaan meestal niet alleen uit buiksmeer, maar ook uit urine en stofdeeltjes.

Je komt meer knaagsporen tegen

Muizen knagen niet alleen aan verpakkingen, maar ook aan plinten, kabels, tapijten en meubels. Natuurlijk ontstaat er zo een hoop schade, maar als de muizen aan kabels knagen, kan er wel brand uitbreken.

Van welke muizen heb je last?

Hier staan alle soorten muizen op een rij die in Nederland leven:

Hoe ziet een muizennest eruit?

Huismuizen verzamelen allerlei soorten materiaal om nesten te bouwen. In hun nesten vind je reepjes textiel, papier en/of vullingen van kussens, zetels of matrassen. Bosmuizen en veldmuizen gebruiken weer andere materialen, maar eerst graven ze nog een holletje. Voor het nest gebruiken ze verschillende soorten mos, gras, bladeren en stengels van planten. Is een nest klaar? Dan duurt het niet lang meer voor er nieuwe muisjes worden geboren. 

Waar kun je muizennesten vinden?

Muizen verspreiden zich door een hele woning, maar hun nesten liggen op vaste plekken. Bijvoorbeeld achter keukenkastjes. Of in een holle ruimte in een muur. Muizen bouwen ook nesten in dozen op zolder, want in die dozen ligt vaak ook verpakkingsmateriaal waar de muizen zich in kunnen nestelen. Ga je actief op zoek naar muizennesten? Verwacht niet dat je die meteen vindt, want ze zitten meestal heel goed verstopt. Zoek je specifiek naar muizen in de tuin? Kijk dan of je nesten vindt onder struiken of tussen oude rommel in een schuur of tuinhuisje. 

hoe-ziet-een-muizennest-er-uit
Een muizenholletje

Wat is de levenscyclus van een muis?

 • De muis wordt blind, doof en kaal geboren, na een draagtijd van drie weken.
 • De muis wordt drie weken gezoogd door de moeder.
 • De muis is na twee weken volledig behaard. Het krijgt ook tanden.
 • De muis wordt na zes tot twaalf weken geslachtsrijp.
 • Huismuizen worden maximaal een jaar oud. Bosmuizen ook. Veldmuizen leven wat langer: tot zelfs anderhalf jaar.

Hoe snel planten muizen zich voort?

De voortplanting van muizen gaat snel en gaat het hele jaar door als er genoeg eten en schuilplaatsen beschikbaar zijn. Babymuizen zijn namelijk al na twee maanden geslachtsrijp. Raakt een muis in verwachting, dan volgt er een draagtijd van ongeveer twintig dagen. Daarna werpt ze zes tot tien muisjes. Per jaar kan een vrouwtje ongeveer vijf tot tien keer zwanger raken. Doen haar dochters mee, dan ontstaat er al gauw weer een nieuwe generatie muizen. Reken maar uit hoe groot een muizenfamilie uiteindelijk wordt...

Hoe communiceren muizen met elkaar?

Muizen communiceren met elkaar door geluidjes. Huismuizen piepen vooral. Soms hard en soms schel. Dit laatste gebeurt als een mannetje en vrouwtje wil versieren. Bosmuizen of veldmuizen maken eerder een bijna fluitend of zelfs tjilpend geluid. Met al deze geluidjes ‘zingen’ de muizen voor elkaar, zeggen wetenschappers.

Muizen communiceren ook met hun urine. In muizenurine zitten namelijk feromonen. Als een mannetje de feromonen ruikt in de urine van een vrouwtje, dan weet hij dat ze klaar is om te paren. De mannetjes zelf gebruiken hun urine om hun territorium af te bakenen. Zo weten anderen muizen dat zij dat gebied niet mogen betreden. Bovendien laat elk mannetje een uniek geurspoor achter, zodat de andere muizen hem aan de hand van zijn geurspoor meteen herkennen. 

Wat is de natuurlijke vijand van de muis?

In de vrije natuur hebben muizen veel natuurlijke vijanden. Ze worden regelmatig opgegeten door vossen, wezels, (wilde) katten, hermelijnen en roofvogels. En dan is er nog de mens. Want als muizen een woning of bedrijf of binnendringen, moeten ze erg uitkijken voor vallen of andere bestrijdingsmiddelen. Wie weet moeten ze zelfs oppassen voor bezemstelen, want sommige mensen jagen daarmee ook op muizen.

Wat eten muizen? 

Huismuizen zijn gek op noten, granen en peulvruchten, maar ze smikkelen ook graag van vettige producten zoals boter, kaas of spek. Daar krijgen ze veel energie van! Niet voor niets zie je muizen vaak met een stuk kaas op een foto. Ook bosmuizen en veldmuizen houden van dezelfde producten, maar ze eten ook planten en insecten. Bon appe-piep!

Hoe vaak eten muizen?

Muizen eten telkens kleine beetjes voedsel. Dat doen ze ongeveer twintig keer per dag. In totaal heeft een muis dagelijks 3,5 tot 5 gram voedsel nodig. Het beestje kan het echter wel lang uithouden zonder eten, zolang het voedsel dat ze wel eet voor 40 procent uit vocht bestaat. In andere gevallen moet een volwassen muis ongeveer 4 tot 7 milliliter water drinken. Voor zwangere vrouwtjes geldt zelfs 14 milliliter per dag. 

wat-eten-muizen

Zijn muizen gevaarlijk?

Muizen zijn vooral gevaarlijk als ze aan draden en kabels knagen. Gebeurt dit, dan ontstaat er mogelijk kortsluiting of zelfs brand. Dat de muizen aan bedrading knagen, doen ze vooral om hun tandjes op lengte te houden. Want echt smakelijk zijn de kabels natuurlijk niet. Of de muizen ook mensen bijten? Dit gebeurt zelden, want de muis is een erg schuw dier. Drijf je een muis in een hoek, zodat die geen kant meer op kan? Dan bijt de muis natuurlijk wel.

Zijn muizen schadelijk voor de gezondheid?

Muizen zijn een gevaar voor de gezondheid, omdat ze bacteriën en virussen verspreiden.  Bij contact met urine en uitwerpselen - of met de muizen zelf - kun je het hantavirus oplopen. Dit virus tast de nieren en de lever aan als het niet snel en deskundig behandeld wordt.

Wil je voorkomen dat je een ziekte oploopt, dan moet je door muizen aangevreten voedsel altijd weggooien. Hebben de muizen aan kleding geknaagd? Was die kleding dan op op een temperatuur van 60 graden. Ga je urine of muizenkeutels opruimen, dan moet je altijd handschoenen aantrekken en de bevuilde plekken goed schoonmaken en ontsmetten. Was en ontsmet je handen daarna ook heel goed.

schade-muizenkeutels
Let op bij muizenkeutels!

Schade in huis

Muizen richten zowel materiële als niet-materiële schade aan. We beginnen even met dit laatste: mensen die bang zijn voor muizen ervaren een plaag van deze beestjes als een hel. Ze voelen zich niet meer op hun gemak in hun eigen huis. Dan is er jammer genoeg nog de materiële schade, want muizen knagen aan alles!

Schade aan etenswaren

Muizen houden van kaas, maar in producten zoals pindakaas of koekjes vinden ze nog meer vet en suikers. Plastic verpakkingen knagen ze moeiteloos open om bij het lekkers te komen. Ze eten ervan en bevuilen het met uitwerpselen. 

Schade aan bekabeling

Helaas knagen muizen ook aan elektrische draden en kabels. Om hun snelgroeiende tandjes op lengte te houden.

Schade aan textiel en bekleding

Muizen zoeken geregeld naar nestmateriaal voor (nieuwe) nesten. Daarom knagen ze ook wel kledingstukken, tapijten of meubilair kapot. Vind je een muizennest, dan herken je sommige materialen in het nest misschien wel...

Schade aan houtwerk en plastic

Muizen knagen vaak aan houten of plastic voorwerpen en meubels. Balken of deurposten moeten het ook regelmatig ontgelden. De knaagschade is meestal erg goed zichtbaar.

 

Schade in een bedrijf

Muizen zorgen soms ook voor heftige plagen in bedrijven waar men met voedsel werkt. De muizen knagen aan producten en vervuilen productieruimtes met urine en uitwerpselen. Zowel klanten als personeelsleden worden de stuipen op het lijst gejaagd. Wordt een klant ziek van aangetast voedsel? Reken dan maar op een aanklacht. En door de aanwezigheid van de muizen in je bedrijf kun je ook op fikse boetes rekenen van keuringsinstanties. Kortom: reputatieschade en financieel verlies liggen op de loer als muizen een bedrijf ‘overnemen’.

5 tips tegen muizen in huis

 1. Bewaar voedselproducten (voor mens én dier) in dozen van hard plastic of metaal.
 2. Dicht zoveel mogelijk openingen in muren en vloeren.
 3. Laat nergens afval slingeren. Houd afvalbakken ook zo vaak mogelijk gesloten.
 4. Houd je woning zo schoon mogelijk. Vetresten trekken ongedierte aan.
 5. Pas op met vogelvoer! Muizen komen ook op zaden en vetbollen af.

5 tips tegen muizen in bedrijf

 1. Plaats goederen niet tegen muren, anders klimmen de muizen er zo op. 
 2. Vermijd langdurige opslag van goederen. Zo krijgen de muizen geen tijd om te nestelen in zakken of dozen.
 3. Dicht zoveel mogelijk openingen in muren of vloeren.
 4. Voer afval op tijd af. Zeker als het om eetbare producten gaat.
 5. Vraag een ongediertebestrijder om regelmatig inspecties uit te voeren.

De werkwijze van de muizenbestrijder

Onze doeltreffende werkwijze

Op deze manier ben je snel van je muizenplaag af!

Professionele muizenbestrijding inschakelen

Een professionele ongediertebestrijder weet hoe muizen zich gedragen en waarom. Met die kennis is het mogelijk om een bestrijdingsplan op te stellen. Wordt er besloten om gif in te zetten? Wees er dan maar zeker van dat muizen tegen dit gif niet snel resistentie opbouwen, want de expert gebruikt altijd het nieuwste middel. Daarnaast geeft de expert altijd adviezen om nieuwe plagen te voorkomen. Die gaan meestal over aanbreng van wering en over verbetering van hygiënische omstandigheden. 

Wat doet een bestrijder precies?

De ongediertebestrijder onderzoekt eerst de plaag. Om welke muizensoort gaat het en waar zitten alle muizen? Gaat het om een beschermde soort, dan mag de expert niets anders doen dan wering aanbrengen. In andere gevallen mag hij rodenticide (gif tegen knaagdieren) gebruiken dan wel klemmen plaatsen. De muizenbestrijder brengt ook wering aan als dat noodzakelijk is. Maar voor de expert aan de werkzaamheden begint, overlegt hij eerst met jou. Want zijn plan van aanpak en de kosten hebben natuurlijk eerst jouw akkoord nodig. 

De muizenbestrijders van Beestjes Kwijt staan voor je klaar!

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Veelgestelde vragen

De grootste muis ter wereld is de relmuis, die ook wel ‘zevenslaper’ wordt genoemd. Deze muizensoort komt voor in Midden-Europa en Zuid-Europa. Het beestje weegt 70 tot 200 gram en kan bijna 20 centimeter lang worden. Relmuizen leven voornamelijk in bomen en kunnen daarom uitstekend klimmen.

Bepaalde muizensoorten houden een winterslaap. Maar de soorten die behoren tot de groep ‘ware muizen’. zoals de huismuis en de veldmuis, doen dat niet. Die zijn juist de hele winter actief op zoek naar voedsel om een voorraad aan te leggen. Juist deze voorraad helpt hen om de winter te doorstaan.

Katten eten soms muizen, maar niet alle katten doen dit. Katten zijn dan wel echte jagers, maar ze vangen ook wel muizen om mee te spelen. Sommige katten jagen zelfs helemaal niet op muizen. Zijn er helemaal geen muizen in de buurt? Sommige katteneigenaren kopen dan een nep-muis om toch het jagersinstinct van hun kat te stimuleren.
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder