Last van muizen in huis

Je hebt last van muizen in  huis en dat is geen goed nieuws. De beestjes vreten van je voorraden en knagen je meubels kapot. Je komt regelmatig keutels tegen en de stank is op sommige plekken niet te harden. Wat moet je doen tegen muizen in huis? Hier vind je meer uitleg over dit ongedierte, inclusief een aantal zeer praktische oplossingen om muizen te bestrijden.

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
muizen-in-huis

Signalen van muizen in huis

Een huismuis komt nooit als geroepen. Zeker niet als die de hele familie met zich meebrengt. Maar hoe weet je dat er een muizenplaag heerst in jouw woning of bedrijf? Dit zijn de belangrijkste signalen.

  1. Je vindt aangevreten voedselverpakkingen.
  2. Muizen verspreiden een onaangename geur.
  3. Muizen in huis laten altijd overal urine en keutels achter.
  4. Muizen knagen aan hout, plastic en textiel. Soms zelfs aan bekabeling.
  5. Je komt op verschillende plekken dode muizen tegen.
  6. Je komt ook levende muizen tegen, bijvoorbeeld in de keuken of in de kelder.
  7. Muizen bouwen vaak ook nesten in de tuin. Houd de tuin dus ook in de gaten!

Overlast door muizen

Muizen drinken over het algemeen niet veel. Ze eten vooral van je voedselvoorraden en dáár zijn ze dus altijd naar op zoek. Ook diervoeder slaan ze niet over. De beestjes happen door plastic verpakkingen heen en vervuilen een product met urine en uitwerpselen. Muizen bouwen bovendien nesten op nagenoeg onvindbare plekken, bijvoorbeeld achter keukenkastjes.

Muizen knagen helaas niet alleen aan voedsel. Ze kluiven ook aan voorwerpen en meubels van textiel, plastic of hout. Dit doen ze om hun tanden kort te houden én om nestmateriaal te verzamelen.

Het ergste is misschien nog wel dat muizen vaak in razend tempo ziektes verspreiden. Zo zitten er bacteriën en virussen in urine en muizenkeutels. Raak dit soort resten nooit met je blote handen aan, anders krijg je, bijvoorbeeld, de ziekte van Weil. Verwacht dan hoge koorts, misselijkheid, braken en, misschien, lever- of nierfalen. Andere dieren, zoals ratten, verspreiden deze ziekte ook.

Soorten muizen

In Nederland bestaan verschillende muizensoorten. Dat betekent dat je - afhankelijk van waar en hoe je woont - last kunt krijgen van een specifieke soort. Bij een overgroot deel van de plagen is het de huismuis die voor problemen zorgt. Woon je in of langs een bos of een veld, dan heb je zelfs kans op een plaag - in of rond je huis - van één van de volgende soorten.

  1. De bosmuis
  2. De veldmuis (een soort woelmuis)
  3. De spitsmuis (eigenlijk geen muizensoort, maar vormt soortgelijke plagen)

 

De bosmuis
De veldmuis
De spitsmuis

Heb jij last van één van deze drie muizensoorten? Deze beestjes aanpakken mag niet zomaar: ze zijn namelijk beschermd. Gaat het om huismuizen, dan mag je wel zelf bestrijdingsmiddelen inzetten of een bestrijder in de arm nemen. Belangrijk is wel dat de muizensoort eerst wordt vastgesteld. Je wilt immers geen beschermde soort uitroeien.

Hoe komen muizen in huis?

Muizen komen via verschillende openingen in huis terecht. Ze wurmen zich door zelfs zeer kleine gaatjes naar binnen. Vervolgens gaan ze direct op zoek naar eten en behaaglijke schuilplekjes. Waar beter vinden de muizen alles wat ze nodig hebben? Juist, in of vlakbij de keuken. Ze verstoppen zich achter keukenkastjes en verlaten hun schuilplek als ze honger hebben.

Ligt er veel afval in en rondom je woning en poets je niet vaak? Dan krijg je gegarandeerd een ‘mouse warming party’. Muizen houden namelijk van makkelijk bereikbaar voedsel. En als ze iets ruiken, zoals afval, dan komen ze daar snel op af. Heb je een winkel of een restaurant? Muizen komen soms ook binnen via bestelde goederen. Het is dus heel belangrijk dat je altijd vooraf checkt wat je (in)koopt.

Zijn muizen in huis gevaarlijk?

Muizen in huis zijn gevaarlijk om twee redenen. Want zoals gezegd zitten er in hun speeksel, urine of uitwerpselen soms heel nare bacteriën of virussen. Kom je rechtstreeks met deze viezigheden in aanraking, dan kun je heel ziek worden. Daarnaast knagen muizen wel eens aan elektriciteitskabels. Dat kan leiden tot kortsluiting of zelfs tot brand!

Hoe kun jij muizen verjagen?

Muizen verjagen is natuurlijk iets anders dan muizen bestrijden. Maar misschien verdwijnen de muizen alsnog definitief met onderstaande tips. Muizen zijn namelijk nieuwsgierige dieren: ze speuren alles af om smakelijk voedsel of geschikte schuilplekken te vinden. Een eigenschap waar je slim gebruik van kunt maken. Hoe? Muizen in huis bestrijden kan, bijvoorbeeld, met vallen en/of met giftige korrels. En er zijn nog een paar andere methodes...

Dodelijke muizenvallen plaatsen

Muizen vangen is mogelijk met muizenvallen met iets lekkers, zoals pindakaas. En het is de meest milieuvriendelijke oplossing, mits je geen giftig lokmiddel in de muizenval legt. Komen muizen niet naar de vallen? Het kan zijn dat ze je geur erop ruiken. Het beste is dus om eerst handschoenen aan te trekken voor je de vallen plaatst.

Afhankelijk van het soort val, dood je een muis direct. Er bestaan echter ook vallen om muizen levend te vangen. Je moet dan elke gevangen muis uitzetten, liefst op minstens een kilometer afstand van je woning.

Vang je een paar muizen, dan is dat misschien nog te doen. Vang je tientallen muizen, dan moet je voortdurend op en neer. Bedenk ook dat deze methode niet zo diervriendelijk is als het lijkt. Uitgezette muizen kunnen altijd nog opgepeuzeld worden door roofdieren.

Muizen lokken met gif

Je leest vaak online 'gebruik muizengif'. Hier zitten echter allerlei haken en ogen aan. Gif is namelijk schadelijk voor andere dieren en voor het milieu als je het buiten plaatst. Dit mag dus ook niet van de wet. Muizengif binnen gebruiken tegen muizen in huis mag nog wel. Je zet dan doosjes of vallen neer in ruimtes waar muizen vaak komen. Maar... pas er wel voor op dat kinderen en huisdieren niet bij het gif kunnen!

Muizen vinden is lastig, maar muizen lopen meestal in de keuken of in de kelder. Eigenlijk precies op plekken waar ze de meeste kans hebben om voedsel te vinden. Als je dit weet, is het eenvoudiger om strategische plekken te kiezen. Het beste om gif (dat bijvoorbeeld in doosjes zit) langs de muren te plaatsen, want muizen bewegen zich daar meestal langs.

Lijmplankje voor muizen? Erg dieronvriendelijk

Muizen in huis aanpakken met lijmplankjes is wettelijk verboden. Want als een muis in de lijm loopt, sterft het beestje niet meteen. Het raakt in paniek en sterft dan een langzame dood door angst en stress. Sommige muizen knagen zelfs hun eigen pootjes door om los te komen. Lijmplankjes zijn dan ook terecht 'dieronvriendelijk' verklaard.

Andere oplossingen voor een muizenplaag

  1. Dicht gaten en kieren in muren, vloeren of plafonds.
  2. Berg voedsel goed op in afgesloten bussen, blikken of dozen. Van hard plastic of metaal.
  3. Berg ook diervoeder op, bijvoorbeeld in kisten.
  4. Koop een apparaat dat een ultrasoon geluid tegen muizen verspreidt.
  5. Etherische olie tegen muizen, zoals pepermuntolie, inzetten? Je kunt het altijd proberen.

Wat doe je met dode muizen?

Tijdens het muizen verjagen moet je ook nog aan iets anders denken. Want wat doe je met de lijkjes? Bedenk dat resten van muizen giftig zijn als de muizen dood zijn gegaan door gif. Verpak dode muizen daarom in plastic en breng ze, voor de veiligheid, naar de milieustraat. Dood je een muis met een wegwerpval? Verpak de muis met val en al in een afvalzak en gooi deze gewoon in je afvalbak (niet groenbak).

Geen succes? Kies dan voor professionele muizenbestrijding

Effectief muizen bestrijden lukt vaak niet met goedkope middeltjes. Zo is een muizenplaag vaak te uitgebreid: je bent dan veel geld kwijt aan het telkens plaatsen van nieuwe vallen. Bovendien kunnen muizen immuniteit opbouwen tegen gif, zeker tegen goedkoop gif. Voor een muizenvrij huis of bedrijf raden we je dan ook aan om zo snel mogelijk een professionele ongediertebestrijder in te schakelen. Via Muizen Kwijt regel je  direct een afspraak met een plaatselijke expert!

Muizen bestrijden: hoe doet een expert dit?

Muizen bestrijden is een strategisch spel. Je moet precies weten waar je vallen plaatst en wat voor lokaas het beste werkt. De bestrijder start daarom eerst met een inspectie. Om welke muizensoort gaat het? Waar komen de muizen vooral voor? Wat tasten ze aan? Aan de hand van deze vragen krijgt de expert helder inzicht in het probleem.

Na de inspectie stelt de bestrijder een plan van aanpak voor. Welke middelen zullen het meeste effect hebben en waar gaat hij ze plaatsen? Je hoort dan ook meteen over de definitieve kosten. Let wel: huismuizen zijn niet beschermd en die mag je dus doden. Maar er zijn ook muizensoorten die je niet mag doden vanwege hun beschermde status.

Heb je last van bosmuizen of veldmuizen? De bestrijder mag die niet doden, maar hij mag wel wering aanbrengen tegen deze beestjes. Het aanbrengen van wering doet de expert overigens standaard. Je wilt immers geen nieuwe muizenplaag meer meemaken.

muizenwering

Hoe voorkom je muizen voortaan?

Muizen verjagen is al moeilijk genoeg. Richt je daarom ook op maatregelen die muizen in je woning of bedrijf voorkomen. Onze bestrijder heeft volop tips!

  1. Als muizen een huis binnenkomen, dan glippen ze vaak door gaatjes van zelfs een halve centimeter breed. Maak daarom zoveel mogelijk gaten en kieren dicht.
  2. Muizen houden van etensrestjes, ook als dat afval is. Bewaar vers voedsel én afval dus altijd in goed afgesloten bakken.
  3. Muizen gaan nooit vanzelf weg, zeker niet als je woning of bedrijf in het algemeen al heel vuil is. Zorg daarom altijd voor een hygiënische leef- of werkomgeving. Poets met regelmaat vloeren, aanrechten en andere oppervlakken!

Last van muizen in huis? Bel ons nu

Je wilt snel muizen verjagen, maar dat gaat niet zonder slag of stoot. Gelukkig ben je al bij Muizen Kwijt! Particulieren en bedrijven vinden hier altijd direct een bestrijder uit eigen regio. Bel of mail hem voor een afspraak en hij staat zo snel mogelijk voor de deur voor inspectie en bestrijding. Waarom wachten tot je weer aangevreten producten en muizenkeutels ziet? Bel nu en je zet al een fantastische eerste stap naar een oplossing!

muizen-in-huis-bestrijden

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2606 beoordelingen
9
2606  beoordelingen
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder