Muizenplaag loopt uit de hand?

Pak het goed aan!

Een muizenplaag verstoort de rust in jouw woning of bedrijf. Je slaapt niet meer of je werk lijdt er heel erg onder. En wat te denken van al het aangevreten voedsel dat je moet weggooien? De daders blijven vaak onzichtbaar en dat is erg frustrerend. Je wilt dan ook NU actie ondernemen tegen de muizen. Maar hoe? Hier staan tips tegen een muizenplaag en je komt zó in contact met een professionele bestrijder.

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8502
muizenplaag

Hoe ontstaat een muizenplaag?

Een muizenplaag ontstaat op verschillende manieren. Zo gaan muizen in de winter op zoek naar (meer) voedsel en schuilplaatsen. Woningen en bedrijfspanden krijgen dan last van plagen. Is het niet best gesteld met de hygiëne in een pand? Ligt er veel onafgedekt voedsel of afval en wordt er amper gepoetst? Daar komen gegarandeerd muizen op af. Bij plagen in bedrijven komt het echter ook voor dat de beestjes met de aangeleverde goederen meekomen.

Een muizenplaag herkennen

Waar let je op?

 • Knaagschade (aan kastjes, vloerbekleding of bedrading)
 • Aangevreten voedsel of stukgebeten verpakkingen. 
 • Krassende geluiden ‘s nachts. Die lijken uit de muur of uit het plafond te komen.
 • Lange spoortjes van bruinachtig buiksmeer op vloeren, muren of balken. 
 • Afdrukken van pootjes of staartjes op stoffige plekken. 
 • Muizenkeutels. Meestal liggen die langs de plinten.
 • Geur van muizenurine (net als muskus, of zelfs ammoniak)
 • Knaagschade aan bomen (in geval van veldmuizen)
muizenplaag-herkennen
Muizenkeutels herkennen

Wat kun je doen tegen een muizenplaag? 3 tips!

 

 Zet muizenvallen neer

Wordt een dodelijke val of wil je een muis levend vangen? Kies de gewenste muizenval en leg daar lokaas op, zoals spek of kaas. Komt de muis in de val, dan klapt er een deurtje achter hem dicht. Of de muis sterft meteen. Gevangen muizen moet je ver van je woning vrijlaten (minstens één kilometer verder).

 Plaats lokdoosjes in ruimtes

In muizenlokdozen zit een smakelijk, maar giftig lokaas voor muizen. Eet een muis van het goedje, dan sterft deze binnen een week. De vraag is alleen wáár de muis dan sterft. Als dat in een muur is, kom je er namelijk niet makkelijk bij om het beestje op te ruimen.

 Verdrijf muizen met geur

Muizen zijn niet dol op sterke geuren waarin munt of eucalyptus is verwerkt. Zet daarom eens een paar muntplantjes in ruimtes waar muizen komen. Liever eucalyptus? Koop deze als geurolie en verbrand het in een olie-geurhouder. Wie weet blijven de muizen in elk geval op afstand.

muizenplaag-herkennen-bestrijden

Wat zijn de risico’s van een muizenplaag?

 • Muizen verspreiden allerlei ernstige ziektekiemen.
 • Muizen bevuilen voortdurend voedsel en ruimtes.
 • Muizen richten veel knaagschade aan.

 

risico-muizenplaag

Is een muizenplaag schadelijk?

Van een muizenplaag schrik je al behoorlijk. Maar als je schade tegenkomt, grijpt de angst je echt bij de keel. Want wat halen de muizen voor kwaad uit? Een heleboel! Ze knagen namelijk niet alleen om te eten, maar ook om hun tandjes op lengte te houden. Hierdoor raken diverse materialen beschadigd:

 • Kledingstukken
 • Vloerbekleding
 • Tafelbekleding
 • Isolatiematerialen
 • Leidingen
 • (Keuken)kastjes
 • Kabels en draden

Is er sprake van veldmuizen? Die brengen vooral schade toe aan weilanden en bouwlanden. Ze knagen gewassen of grasmatten kapot en drijven boeren tot wanhoop. In een aantal gevallen moeten ook boomgaarden het ontgelden. Dat gebeurt vooral tijdens de zogenoemde ‘veldmuisjaren’. Plagen door veldmuizen bereiken dan een piek.

Is een muizenplaag gevaarlijk voor de gezondheid?

Een muizenplaag kan gevaarlijk zijn voor de gezondheid. Want muizen besmetten mensen soms met salmonella, het hantavirus of de ziekte van Weil. Besmetting vindt plaats als je door muizen aangetast voedsel eet of als je urine of uitwerpselen van muizen aanraakt. Voedsel waar muizen aan hebben gezeten, gooi je daarom altijd metten weg. Hebben de beestjes ergens geplast of gepoept? Reinig en ontsmet deze plekken goed. Draag wel rubberen handschoenen als je schoonmaakt. Hierna was en ontsmet je je handen.

De werkwijze van de muizenbestrijder

Onze doeltreffende werkwijze

Op deze manier ben je snel van je muizenplaag af!

Hoe kun je een muizenplaag voorkomen?

5 praktische tips

Je voorkomt een muizenplaag door (extra) aandacht te besteden aan netheid en hygiëne. Daarnaast is aanbreng van wering van groot belang. Hoe je dat doet? Dat zie je terug in deze vijf tips:

Bewaar voedsel in dozen en bussen. Denk aan stevig materiaal zoals glas, metaal of hard plastic. Muizen bijten namelijk zo door folie, plastic of karton.

Zorg dat ook voer voor huisdieren buiten bereik blijft. Muizen zijn dol op vetbollen, vogelzaad en hondenbrokken.

Bewaar afval in goed gesloten afvalbakken en containers. Leeg die ook op tijd, zodat je niet alleen muizen, maar ook ander ongedierte weert.

 Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren in muren en vloeren.

 Ruim je woning of bedrijfspand goed op. Want hoe meer rommel, hoe makkelijker de muizen zich verstoppen.

muizenplaag-voorkomen
muizenplaag-2021

Muizenplagen in 2021

Wat kun je verwachten?

Komen er meer of minder muizenplagen in 2021? Door corona staan nog steeds veel bedrijven leeg. Muizen en ratten zien hun kans schoon en vormen daar plagen. Als dit zo langer doorgaat, komen er in 2021 zeker meer muizenplagen. Bestrijders hebben er in ieder geval al werk aan! Wat ook meespeelt, is dat het gebruik van gif tegen muizen steeds meer aan banden wordt gelegd. Dat is natuurlijk goed voor het milieu, maar spijtig genoeg werkt de regel ook meer muizenplagen in de hand. Experts werken echter aan duurzame oplossingen om zowel mens, dier als milieu te ontzien. Zo ligt de focus bij bestrijders bijvoorbeeld al sterk op het aanbrengen van wering tegen muizen. 

Muizenplaag bestrijden?

De ongedierte-expert weet hoe!

Ga niet zelf de strijd aan bij een muizenplaag, want je bent maandenlang bezig. Schakel liever met een professional in bestrijding. Een vakman uit je eigen regio! Je belt of mailt ons en je wordt rechtstreeks met hem verbonden. Maak samen een afspraak en in je woning of bedrijfspand is er straks geen sprake meer van muizen-bezoek!g in te schakelen. 

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2339  beoordelingen
Professional illustratie
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder