Muizenplaag
Muizen komen niet zomaar langs. Sterker nog, mensen worden steeds slordiger met afval. Daarom ontstaan er ook steeds meer muizenplagen in ons land! Kamp jij op dit moment ook met een muizenplaag? Of weet je nog niet zeker of je met een plaag te maken hebt? Lees alle tips door en je weet snel genoeg. Bovendien staat er al een expert klaar om jou van alle muizen af te helpen!
Snel de muizen kwijt?
Navigeer direct naar
Signalen muizenplaag
Muizen komen niet alleen in woningen voor. Ze zijn ook in (professionele) keukens, magazijnen en productieruimtes te vinden. Zijn ze eenmaal binnen, dan duurt het niet lang voor je allerlei problemen krijgt. Wil je snel een muizenplaag herkennen? Let dan goed op de volgende signalen.
- Knaagschade aan voedsel, verpakkingen, plinten, meubelen, vloerbedekking of bedrading.
- Krassende geluiden ‘s nachts. Die lijken uit de muur of uit het plafond te komen.
- Muizen kunnen poot- en staartafdrukken achterlaten op stoffige oppervlakken.
- Lange spoortjes van bruinachtig buiksmeer op vloeren, muren of balken.
- Muizenkeutels (dit zijn uitwerpselen van muizen) langs de plinten.
- Scherpe geur van muizenurine.
- Aangetast isolatiemateriaal.
- Knaagschade aan bomen (in geval van veldmuizen).
- Je ziet levende muizen lopen en/of dode muizen liggen.
Zijn muizen gevaarlijk?
Muizen zijn ongedierte en dat betekent dat je altijd kans loopt op een ziekte. In urine of muizenkeutels zitten immers vaak bacteriën en virussen. Kom je fysiek in contact met deze resten, dan kun je de ziekte van Weil oplopen. Dit kan leiden tot lever- en nierfalen. En er is nog een ander gevaar: muizen knagen soms elektrische kabels door en dat kan kortsluiting of brand betekenen. Je huis kwijtraken door een muizenplaag? Dat lijkt wel een slechte film, maar het kan zeker gebeuren!
Waardoor krijg je muizen?
Overlast door muizen ontstaat niet zomaar, al lijken de beestjes altijd uit het niets te komen. Maar door gaten en kieren in gebouwen krijgen ze gratis onbeperkt toegang. De muizen zoeken dan direct naar geschikte schuilplaatsen om nesten aan te leggen. Ze nestelen meestal in de buurt van een voedselopslag, bijvoorbeeld bij een keuken.
Waarom kiest een muizen populatie jouw woning of bedrijfspand uit? Gebrek aan hygiëne is meestal de oorzaak. De muizen ruiken de geuren van afval en ongepoetste ruimtes. Ze kunnen dan nog maar aan één ding denken: voedsel!
Heb je een bedrijf? Het is ook mogelijk dat muizen meekomen in aangeleverde goederen. Producten goed checken bij binnenkomst is natuurlijk altijd aan te raden!
Zelf een muizenplaag bestrijden: 5 tips
Met verschillende doe-het-zelf bestrijdingsmiddelen kun je een aantal muizen wegkrijgen. Een aantal maar? Inderdaad. Want het is heel moeilijk om heftige muizenplagen op te lossen. De beestjes zitten immers altijd goed verstopt en je weet daardoor nooit hoeveel het er zijn. En helaas, muizen planten zich heel snel voort, dus daar valt vaak niet tegenop te bestrijden. Toch een poging wagen? Volg dan deze tips op.
1. Zet muizenvallen neer
Wordt het een dodelijke val of wil je een muis levend vangen? Kies de gewenste muizenval en leg daar lokaas op, zoals spek of kaas. Komt de muis in de val, dan klapt er een deurtje achter hem dicht. Of de muis sterft meteen. Gevangen muizen moet je ver van je woning vrijlaten (minstens één kilometer verder).
2. Plaats lokdoosjes in ruimtes
In muizenlokdozen zit een smakelijk, maar giftig lokaas voor muizen. Eet een muis van het goedje, dan sterft deze binnen een week. De vraag is alleen wáár de muis dan sterft. Als dat in een muur is, kom je er namelijk niet makkelijk bij om het beestje op te ruimen. Let wel: je mag alleen gif binnenshuis neerzetten. Buiten, in de tuin, is wettelijk verboden. Gif is immers slecht voor het milieu en je kunt er andere dieren mee doden.
3. Gebruik een ultrasoon apparaat tegen muizen
Muizen verjagen met ultrasone geluiden is ook een optie, al zetten we wel vraagtekens bij deze methode. Je koopt een ultrasoon apparaat en je steekt deze in het stopcontact. Het apparaat zendt dan een geluid uit waar muizen niet tegen kunnen. Fabrikanten beweren dat de muizen na drie dagen verdwijnen. Maar het probleem is dat muizen soms wennen aan het geluid of er zich gewoon niets van aantrekken.
4. Berg voedsel goed op
Muizen zijn altijd op zoek naar voedsel, dit heb je waarschijnlijk al gemerkt. Belangrijk is dus dat je voedsel buiten bereik van deze knaagdieren houdt. Dit doe je door al je voedselproducten op te bergen in goed afsluitbare blikken, bussen of dozen. Hetzelfde geldt voor diervoeder, want daar zijn muizen ook dol op!
5. Goed schoonmaken: héél belangrijk!
Muizen houden van rommel en viezigheid. Het is dus zaak dat je alle ruimtes goed schoonmaakt. Verwijder eventueel rondslingerend afval en plaats de resten meteen in goed afsluitbare afvalcontainers.
Welke geur houdt muizen weg?
Geuren van voedsel of afval houden muizen in elk geval niet weg. Zeker als je voedsel of restjes voor langere tijd open en bloot laat liggen. Wél wordt beweerd dat muizen niet dol zijn op de geuren van munt of eucalyptus. Zet daarom eens een paar muntplantjes in ruimtes waar muizen komen. Liever eucalyptus gebruiken? Koop deze als geurolie en verbrand het in een olie-geurhouder. Wie weet blijven de muizen dan weg.
Muizenplaag in tuin: dit kun je doen
Het kan zijn dat je muizen alleen in de tuin tegenkomt. Ook die moet je snel een halt toeroepen, want ze kunnen altijd nog je woning binnendringen. Bovendien richten muizen ook in tuinen schade aan. Ze vreten van fruit of groente uit je moestuin en ze knagen houten gereedschap en hekken kapot. Bekijk daarom deze tips tegen een plaag van muizen in je tuin!
- Plaats muizenvallen met niet-giftig lokaas.
- Ruim tuinafval op. Muizen leggen daar nesten in aan.
- Kortwiek gras en struiken. Zo verstoppen muizen zich niet makkelijk.
- Laat geen vogelvoer liggen! Muizen zijn hier namelijk dol op.
- Gebruik geen giftige middelen in de tuin. Dit is wettelijk verboden!
Wat is de beste manier om van muizen af te komen?
Een muis kan met zijn familie niet op tegen een professionele bestrijder. Die kan snel de aanwezigheid van muizen aantonen, want hij herkent alle aanwijzingen. Effectief muizen bestrijden is natuurlijk ook zijn specialiteit. Hij plaatst klemmen op strategische wijze én hij spoort zwakke plekken op om wering aan te brengen. Dit laatste is erg belangrijk, want wering voorkomt een nieuwe muizenplaag.
Let op: alleen huismuizen mogen gedood worden. Heb je last van bosmuizen of veldmuizen? Dit zijn beschermde muizensoorten. De bestrijder mag dan alleen wering aanbrengen om te voorkomen dat de beestjes binnenkomen.
Hoe kun je een muizenplaag voorkomen: 5 tips
Je voorkomt een muizenplaag door (extra) aandacht te besteden aan netheid en hygiëne. Daarnaast is aanbreng van wering van groot belang. Hoe je dat doet? Dat zie je terug in deze vijf tips:
Bewaar voedsel altijd in dozen en bussen van stevig materiaal, zoals glas, metaal of hard plastic. Muizen bijten namelijk door folie, plastic of karton heen. |
|
Zorg dat ook voer voor huisdieren buiten bereik blijft. Muizen zijn dol op vetbollen, vogelzaad en hondenbrokken. |
|
Bewaar afval in goed gesloten afvalbakken en containers. Leeg die ook op tijd, zodat je niet alleen muizen, maar ook ander ongedierte weert. |
|
Dicht zoveel mogelijk gaten en kieren in muren en vloeren. |
|
Ruim je woning of bedrijfspand goed op. Want hoe meer rommel, hoe makkelijker de muizen zich verstoppen en nesten aanleggen. |
Muizenplaag in huis: wat te doen?
Je belt de expert!
De muizenplaag loopt de spuigaten uit. Elke dag weer zie je knaagschade en kom je keutels tegen. Zelf muizen aanpakken? Niets schijnt te werken. Daarom ben je op zoek naar een lokale bestrijder. Vind hem nu, hier bij Muizen Kwijt.
Vul hieronder je woonplaats of postcode in en je hebt direct zijn naam en contactgegevens. Als je belt of mailt is rechtstreeks contact verzekerd, dus aarzel niet! Voor je het weet staat de expert voor de deur om de muizenplaag te bestrijden. Een prima vooruitzicht, toch?