Bosmuizen

Bosmuizen bestrijden: daar zitten nogal wat haken en ogen aan. Eerst moet je het beestje zien te herkennen. Geeft het ook overlast? Een klem zetten mag niet zomaar! Onze expert vertelt je dan graag wat beter is. Eerst nog even inlezen over dit ongedierte? Goed idee. Want wat is een bosmuis, hoe herken je het en wat voor problemen treden op als dit beestje in of rond je woning of bedrijf woont?

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8502
bosmuis

Wat is een bosmuis?

De bosmuis is een muizensoort en is dus ook een knaagdier. Niet te verwarren met zijn neef, de grote bosmuis, die ook in ons land voorkomt. Gewone bosmuizen komen vrijwel overal in Nederland voor, maar vooral in het midden en in het zuiden van het land. Deze diertjes kunnen in de vrije natuur ruim anderhalf jaar oud worden, als ze tenminste niet gepakt worden door een vos, een uil of een wezel. Bosmuis gezien of ben je hier nog niet zeker van? Veel mensen verwarren bosmuizen namelijk ook wel met veldmuizen.

Onze muizenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van muizen te maken

Verschil bosmuis en veldmuis

Ook moeite met het herkennen van bosmuizen of veldmuizen? Voor jouw gemak hebben we hier een overzicht geplaatst. Zo krijg je een beter beeld van de verschillen tussen deze twee muizensoorten.

 

Bosmuizen

Veldmuizen

Snuit

Spits

Stomp

Ogen

Groot en zwart

Diep verborgen in vacht

Oren

Groot

Diep verborgen in vacht

Rug

Geel- tot donkerbruin

Bruin tot grijsbruin

Buik

Wit tot grijs

Wit tot lichtgrijs

Staart

Lang

Kort

Lichaamsbouw

Vrij slonk

Mollig tot plomp

Lengte

7,5 tot 11 cm

9,5 tot 12 cm

Leefgebieden

Tuinen, bossen, velden of zandgronden

Weilanden, graslanden en akkergrond

 

verschil-bosmuis-en-veldmuis
De bosmuis
verschil-veldmuis-en-bosmuis
De veldmuis

Wat eet een bosmuis?

Bosmuizen verzamelen allerlei lekkernijen om een voorraad in hun holletje - of net buiten hun holletje - aan te leggen. Denk maar aan het volgende:

  1. Noten
  2. Zaden
  3. Insecten
  4. Wormen
  5. Bloemknoppen
  6. Wortels en bladeren van bepaalde planten

Welk geluid maakt een bosmuis?

Bosmuizen piepen zacht en slaken schrille kreetjes als ze bang zijn. En zingen kunnen ze ook! Dit gebeurt vooral vanaf maart tot en met oktober, als een mannetje een vrouwtje wil versieren om te paren. Of je bosmuizen kunt horen zingen? Nee, want daar zijn de tonen te hoog voor. De zang-geluiden kunnen wel met een bat-detector worden opgenomen. Als bosmuizen ‘zingen’, lijken het net vogeltjes!

Deze video kan helaas niet worden afgespeeld met de huidige cookie-instellingen.

Onze werkwijze

In 4 stappen van bosmuis af!

Hoe komt de bosmuis in woningen of bedrijven?

Bosmuizen zijn altijd op zoek naar voedsel en naar geschikte schuilplaatsen. En dan vooral in de winter. Ze trekken dan naar woningen of bedrijven en zorgen daar voor overlast. Hoe komen de muizen binnen? Via allerlei openingen in een pand. Misschien wel door stootvoegen of door ventilatieopeningen. Of door gaten, kieren en spleten in een muur, vloer of dak. Bosmuizen wurmen zich hoe dan ook makkelijk door zeer kleine openingen!

Bosmuis in huis

Misschien knabbelen de bosmuizen op dit moment wel aan nootjes of gedroogde vruchten in je keukenkast. Heb je een bedrijf, zoals een bloemkwekerij? Als de bosmuizen van bloemknopjes eten is de financiële schade niet te overzien. Om nog maar te zwijgen over eventuele schade bij boerderijen, waar gewassen en (kostbare) zaden worden aangetast als de bosmuizen honger hebben.

Uitwerpselen herkennen

Bosmuizen vervuilen ruimtes met urine en uitwerpselen. Hoe je de keutels herkent? Ze zijn 4 tot 6 mm groot en cilindervormig. De uiteinden van de keutels zijn stomp. De kleur van de keutels kan variëren: soms zijn ze groen, soms zijn ze bruin. Wil je de keutels en de urine verwijderen? Dan moet je handschoenen dragen en je handen daarna nog eens goed wassen. Bosmuizen kunnen namelijk net als andere soorten muizen ziektes verspreiden. 

Bosmuis in de tuin

Bosmuizen vinden volop voedsel in tuinen. Komen ze in jouw tuin terecht, dan vind je mogelijk vraatsporen aan zaden, nootjes, vruchten, bloemen of planten. Heb je een moestuin? Dan is deze zeker niet veilig voor de muizen! Bosmuizen leggen bovendien nesten aan. Dat doen ze op plekjes waar ze niet snel gevonden worden, zoals onder tuinafval of ergens tussen de rommel in een schuurtje of tuinhuisje. 

bosmuis-in-tuin

Is de bosmuis beschermd?

De bosmuis bestrijden mag niet, want het beestje is beschermd! Dit houdt dus in dat je bosmuizen niet mag vangen of doden. Wat wel mag, is wering aanbrengen in je woning of bedrijfspand om bosmuizen te verjagen. Door de toegang tot ruimtes of tuinen zoveel mogelijk te beperken, wordt de kans ook aanzienlijk kleiner dat bosmuizen je bezoeken.

Bosmuizen vangen met een klem?

Met een dodelijke klem bosmuizen vangen mag zeker niet. Maar bosmuizen levend vangen is ook niet altijd toegestaan, want bosmuizen sterven soms van angst. Wering aanbrengen is dus altijd het beste, want zo kun je de muizen langzaamaan naar buiten ‘geleiden’.

Wat te doen tegen bosmuizen?

Bij het weren van de bosmuis draait alles om het dichten van gaten in muren, vloeren of zelfs daken. Nu heb je misschien twee linkerhanden of je weet niet precies waar je moet beginnen. Een ongediertebestrijder helpt je dan graag en dat begint bij een (eerste) inspectie. Treft hij inderdaad één of meerdere bosmuizen aan? Dan overlegt hij met je over het aanbrengen van wering. Denk hierbij aan de volgende mogelijkheden:

  1. Gaten, kieren of scheuren dichten met kit of met een speciale pasta.
  2. Gaten dichten met staalwol, pannenspons of (op maat gesneden) aluminiumplaten
  3. Bijenbekjes in stootvoegen
  4. Fijn gaas aas voor ventilatieopeningen
  5. Deurborstels bij kieren onder deuren

Bosmuizen verjagen met wering geslaagd? Als er geen naadjes of kiertjes over het hoofd zijn gezien, dan kun je er zeker van zijn dat de bosmuizen hun heil voortaan ergens anders zoeken. Een extra voordeel: andere soorten ongedierte maken door de wering ook weinig kans om binnen te komen.

085 - 029 8502
99% beveelt ons aan

Bosmuis bestrijden?

Vraag ons om hulp bij ongewenst bezoek

De bosmuis is beschermd en dat zal voorlopig zo blijven. Wil je zeker weten dat je het juiste doet? Vraag onze ervaren ongediertebestrijder dan om advies en schakel hem meteen in om wering tegen bosmuizen aan te brengen. Een luisterend oor en een professionele aanpak: dat is alles wat je nodig hebt om de strijd tegen bosmuizen te winnen!

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2607  beoordelingen
Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van bosmuizen bestrijden

Je bent de eerste die wij kunnen helpen met bosmuizen bestrijden!

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder