Huismuizen

Huismuizen bestrijden, want het zijn ongewenste beestjes in je woning of bedrijf? Voor de plaag nog verder uit de hand loopt, wil je actie zien. Maar hoe pak je huismuizen op een veilige en verantwoorde manier aan? Leer hier meer over de huismuis en over effectieve oplossingen. Binnenkort sluit jouw ‘muizenhotel’ en kun je je slaaptekort inhalen!

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8502
huismuis

Wat is een huismuis?

Een huismuis is een klein zoogdier dat tot de groep ‘knaagdieren’ behoort. Het beestje komt vooral voor op plekken waar ook mensen leven. Want waar mensen zijn, daar is ook genoeg voedsel te vinden. Een huismuis herkennen? Als het beestje niet te snel wegschiet (het is erg schuw), moet je op de volgende kenmerken letten:

  • Spitse kop
  • Grote oren
  • Kraaloogjes
  • Bruingrijze vacht
  • Witte buik
  • Lange dunne staart
  • Vijf tenen aan elke poot
  • Huismuis grootte: 7 tot 10 cm

Onze muizenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van muizen te maken

Wat is het verschil tussen een huismuis en een veldmuis?

De huismuis is geen beschermde muizensoort zoals de veldmuis. De huismuis is bovendien een paar centimeter kleiner. Ook qua uiterlijk zijn er veel verschillen. De veldmuis heeft een stompe snuit en een korte staart. De oogjes zitten diep in de vacht verborgen. De huismuis daarentegen heeft kraaloogjes, een spitse snuit en een lange dunne staart. 

Wat is het verschil tussen een huismuis en een bosmuis?

Het verschil tussen huismuizen en bosmuizen is lastig te zien. Zo hebben huismuizen grote oren, maar die zijn nét wat kleiner dan die van bosmuizen. De staart, de ogen en de snuit zien er nagenoeg wel hetzelfde uit. Het enige verschil zit hem mogelijk in de kleur: bosmuizen zijn, naast bruin, soms ook wat gelig. Huismuizen zijn vrijwel altijd grijsbruin. De bosmuis is ook nét iets groter dan de huismuis: gemiddeld zijn ze een centimeter langer. 

verschil-met-huismuis
De huismuis
verschil-huismuis-en-veldmuis
De veldmuis
verschil-huismuis-en-bosmuis
De bosmuis

Huismuis in huis?

Het gebeurt in een flits: je ziet een huismuis op je bankstel zitten en na één keer knipperen met je ogen is hij weer weg. Hij heeft jou immers nog eerder gezien! Groter is zelfs de kans dat je eerst de schade ziet en dan pas de muis. En die schade kan haast niet genegeerd worden, want huismuizen knagen voortdurend aan voedsel, voorwerpen of meubilair. Niet alleen om zich te voeden, maar ook om hun tandjes op lengte te houden. Om nog maar over vervuiling van ruimtes te zwijgen…

  • Zie je aangeknaagde verpakkingen? Gooi ze meteen weg, want het voedsel kan met bacteriën of andere ziekteverwekkers zijn besmet.
  • Zie je overal langwerpige zwarte korreltjes liggen? Dit zijn mogelijk uitwerpselen van huismuizen. 
  • Ruik je een muffe tot weeïge stank? De muizen zelf ruiken niet bepaald fris.
  • Ruik je zelfs een scherpe ammoniak-achtige geur? Dat is vast muizenurine!
  • Muizen laten buiksmeer achter op de plekken waar ze lopen. Je ziet dan bruine vegen op je vloeren, muren of balken. 

Hoe kun je keutels herkennen?

Huismuis keutels liggen overal waar muizen eten of lopen. En dan met name in een keuken of voorraadkast, want daar ligt lekker voedsel opgeslagen. Open eens wat kastjes of loop even langs de muren om te zien of daar keutels liggen. Die herken je als volgt:

  • Langwerpige korrels (als hagelslag)
  • Spitse uiteinden
  • Bruin tot zwart van kleur
  • Grootte van een keutel: 0,5 cm

Let op! Raak de keutels nooit aan met je blote handen! In de uitwerpselen kunnen namelijk bacteriën of virussen zitten. Beter is om eerst handschoenen aan te trekken als je keutels gaat verwijderen. Zijn de keutels opgedroogd? Draag dan een mondkapje, anders adem je droge deeltjes misschien wel in. 

keutels-huismuis-herkennen
Keutels van de huismuis zie je regelmatig in de keuken

Deze video kan helaas niet worden afgespeeld met de huidige cookie-instellingen.

Onze werkwijze

In 4 stappen van huismuis af!

Wat eet een huismuis?

De huismuis is een alleseter. Vooral alles wat vet dan wel zoet smaakt wordt drie tot vijf keer per dag genuttigd, want daar krijgen de huismuizen lekker veel energie van. Denk hierbij aan de volgende producten:

  • kaas
  • boter
  • spek
  • noten
  • zaden
  • peulvruchten
  • koekjes/gebak
wat-eet-huismuis

Huismuis in de tuin?

Huismuizen in de tuin komen ook vaak voor. Die komen bijvoorbeeld af op het vogelvoer dat je voor de vogels hebt neergelegd. Broodkruimels, pindanetjes of vetbollen? Het is dat huismuizen vrij schuw zijn, anders zouden ze als een raket om je benen vliegen om bij al dat lekkers te geraken.

Welk geluid maakt een huismuis?

Huismuizen piepen (zacht), maar ze laten af en toe ook schelle kreten horen, zeker als ze bang zijn of als ze zich bedreigd voelen. Daarnaast ‘zingen’ huismuizen voor elkaar, maar dat kunnen mensen niet horen. Zo zingen de mannetje om de vrouwtjes te versieren en zingt een moeder-muis soms voor haar kleintjes. Als de muizen niet voor overlast zouden zorgen, zou je dit bijna ‘schattig’ kunnen noemen.

Leefomgeving 

Huismuizen passen zich makkelijk aan omgevingen aan. Ze komen daarom niet alleen in het wild voor (bijvoorbeeld in bossen), maar ook in gebouwen waar mensen wonen of werken. De eisen van de huismuis voor een perfecte leefomgeving? Het beestje denkt voortdurend  aan drie dingen: voedsel, warmte en veiligheid. Het liefst kiezen huismuizen dan ook voor een plek waar zoveel voedsel ligt dat ze 15 tot 20 keer per dag kunnen eten. En waar ze ongezien muizennesten kunnen aanleggen.

Hoe kom je aan huismuizen?

De meeste plagen van huismuizen komen in het najaar of in de winter voor. De huismuizen gaan dan op zoek naar meer voedsel en schuilplaatsen om de kou te kunnen overleven. Zit je woning of bedrijfspand vol openingen waardoor de muizen makkelijk naar binnen kunnen klauteren? Dan komen de beestjes zeker langs. Ze plunderen je keukenkastjes en maken nesten op lastig te bereiken plekken, bijvoorbeeld:

  • in (spouw-)muren
  • in vloeren
  • achter keukenkastjes
  • in kruipruimtes
  • in zolders
hoe-kom-je-aan-huismuis

Kunnen huismuizen kabels doorknagen? 

Kabels van lampen of elektrische apparatuur zoals televisies, laptops of pc’s zijn voor deze beestjes ook niet veilig! Bijten de muizen een elektrische kabel door, dan kan kortsluiting ontstaan. Een brand in je woning of bedrijfspand? Dat is, naast een muizenplaag, wel het laatste wat je wilt meemaken.

kangen-huismuis-kabels

Lawaai

Los van knaagschade en potentieel brandgevaar zorgen huismuizen ook voor veel lawaai. Zo rennen ze ‘s nachts heen en weer - in je muren of je vloeren - richting je keuken of andere opslagplaats voor voedsel. Tussendoor hoor je ook geknaag, want de muizen stoppen zowat bij elk stukje houtwerk om de tandjes weer eens flink bij te slijpen. Intussen lig je in bed en denk je maar aan één ding: ‘hoe kom ik van die nare muizen af?’

Voortplanting

Zet je schrap. Een vrouwtjesmuis werpt zes tot tien muisjes per jaar. Deze worden na ongeveer twee maanden geslachtsrijp en stichten dan zelf een gezinnetje. Beschuit met muisjes klaarleggen? Je dacht het niet. Want voor elke muis die je zelf vangt, lijkt je er in no-time tien exemplaren voor terug te zien. 

Levensduur

Huismuizen worden een jaar oud. Soms zelfs twee, als ze ergens wonen waar genoeg voedsel te vinden is. Kunnen de muizen zich ook goed verstoppen voor mensen en (roof-)dieren? Dan worden ze zeker ouder dan een jaar. Vooral muizennesten zijn lastig te bereiken, want die liggen vaak achter of onder kastjes. Meerdere generaties huismuizen in je woning of bedrijfspand de komende jaren? Alleen al bij de gedachte hieraan gaan de haren in je nek recht overeind staan. 

Huismuizen vangen?

Huismuizen bestrijden of vangen is een mooi streven, maar we raden je wel af om met doe-het-zelfmiddelen te gaan knoeien. Zomaar ergens gif strooien, zeker in tuinen, is schadelijk voor andere dieren of (kleine) kinderen. Vallen zetten? Dat lukt alleen als je precies weet wáár je de klemmen moet plaatsen. Drie vallen plaatsen is bovendien niet genoeg als je last hebt van pakweg honderd muizen.

085 - 029 8502
99% beveelt ons aan

Huismuizen bestrijden kan effectiever!

De huismuis bestrijden kost tijd en geld, zeker als je zelf met allerlei middeltjes aan de slag gaat. Beter is om het geld te besteden aan een professionele ongediertebestrijder. Hij herkent huismuizen meteen en hij weet precies hoe je ze wegkrijgt. En het belangrijkste? De expert brengt (ook) wering aan om nieuwe problemen met huismuizen te voorkomen. Bel of mail voor een afspraak en een professional uit je eigen regio komt spoedig langs voor een (eerste) inspectie.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2531  beoordelingen
Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van huismuizen bestrijden

Je bent de eerste die wij kunnen helpen met huismuizen bestrijden!

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder