Spitsmuizen

Het bestrijden van spitsmuizen komt niet vaak voor, maar is soms wel nodig. Zo lijkt de spitsmuis onschuldig en dat is het ook… als het tenminste in de bossen blijft. Maar eenmaal in een woning of bedrijfspand kan het diertje voor een overweldigende stank zorgen. Ga je slapen in een stankvrije kamer, dan ben je ook niet van de ellende af, want spitsmuizen zitten vooral ‘s nachts niet stil. Wat te doen tegen spitsmuizen dus, als je ze tegenkomt?

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
085 - 029 8502
spitsmuis

Wat is een spitsmuis?

Als je ‘spitsmuis’ hoort, denk je meteen aan een muizensoort, maar spitsmuizen zijn officieel geen knaagdieren. Ze zijn wel direct verwant aan de egel en dat is te zien aan hun spitse snuitje. Dat lijkt wel op een klein slurfje! Spitsmuizen komen meestal in het wild voor, zoals op terreinen met veel begroeiing. Maar als de beestjes (meer) schuilplaatsen nodig hebben, komen ze soms ook in woningen of bedrijfspanden terecht. 

Onze muizenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van muizen te maken

Soorten: wat ritselt daar?

  • Is het de dwergspitsmuis?
  • Is het de bosspitsmuis?
  • Is het de waterspitsmuis?
  • Is het de veldspitsmuis?
  • Is het de huisspitsmuis?

In Nederland komen vijf soorten spitsmuizen voor. De huisspitsmuis wordt nog het meest in gebouwen aangetroffen. Misschien is het beestje wel op zoek naar meer voedsel of het wil zich verschuilen voor hongerige uilen Hoe dan ook: in jouw woning, tuin, stal, schuur, fabriek of boerderij kan een spitsmuis zich prima verstoppen.

Spitsmuis herkennen

Als je in je woning of bedrijf iets hoort ritselen, dan denk je mogelijk meteen aan muizen of aan ratten. Maar woon je in een gebied waar spitsmuizen voorkomen, dan kun je ook spitsmuizen op je ‘verdachtenlijstje’ zetten. Een gevonden exemplaar herken je aan de hand van deze kenmerken:

  • Het beestje is vijf tot negen centimeter lang.
  • Het heeft een kegelvormige kop met een zeer spitse snuit.
  • De rug is rossig tot grijsbruin.
  • De buik is meestal lichter dan de rug.
  • De staart is behaard en is bijna net zo lang als het lichaam. 
  • Zie je muskusklieren aan de zijkanten? Dan is het een mannetje. 
spitsmuis-herkennen
De spitsmuis

Spitsmuis keutels herkennen

Hoe herken je keutels van de spitsmuis? Sommige mensen gaan hier eerst naar op zoek, zeker als ze nog niet meteen een spitsmuis zijn tegengekomen. Of ze komen de keutels toevallig tegen. 

  • De keutels zijn 4 tot 10 mm lang en 3 tot 4 mm dik.
  • Ze zijn donkerbruin tot zwart van kleur.
  • Ze zijn onregelmatig van vorm.
  • De keutels zijn vaak aan elkaar geklonterd.
  • Ze bevatten meestal veel zand.
  • Ze verspreiden een onaangename geur.
  • Soms zitten er ook keutels verticaal tegen oppervlakken vastgeplakt, bijvoorbeeld tegen muren.

Spitsmuis herkennen aan het gedrag

Spitsmuizen ‘lopen’ en ‘springen’ continu heen en weer. Daarnaast kunnen ze ook goed zwemmen. Het zijn kleine olympische kampioentjes en dat moet ook wel, zeker als er een uil of een kat achter ze aan zit. Overdag zie je ze niet vaak, want ze gaan het liefst ‘s nachts op pad. Je hoort dan, naast getrippel, allerlei verdachte geluidjes in je woning.

Deze video kan helaas niet worden afgespeeld met de huidige cookie-instellingen.

Onze werkwijze

In 4 stappen van spitsmuis af!

Spitsmuis in de tuin?

De spitsmuis zoekt vooral tuinen op waar houtstapels, composthopen of compostbakken liggen, want dit zijn ideale plekken om nest onder te bouwen. Een enkele keer komen spitsmuizen ook voor in een tuinhuisje. Wanneer de spitsmuizen in tuinen komen wonen? Meestal in de zomer, al zijn ze ook nog in de winter actief.

spitsmuis-in-tuin

Welk geluid maakt een spitsmuis?

Een spitsmuis maakt meestal een piepend, fluitend of zelfs tjilpend geluid. Zo communiceert het met zijn soortgenoten. Wordt een spitsmuis gestoord, heeft het ruzie met een soortgenoot of voelt het zich bedreigd? Dan laat het een harde schrille kreet horen. Bepaalde soorten spitsmuizen piepen en krijsen daarbij harder dan andere soorten. 

Wat eet een spitsmuis?

Spitsmuizen eten voornamelijk insecten, insectenlarven, wormen of slakjes. Soms vullen ze hun dieet ook aan met een sappige spin. Als al deze lekkernijen niet in je woning, boerderij, stal of schuur te vinden zijn, moeten de spitsmuizen bij tijd en wijle ook naar buiten. Vinden ze geen beestje om op te peuzelen? Dan speuren de spitsmuizen ook naar noten of zaden. Misschien komen ze dan zelfs in jouw voorraadkastje terecht?

Veroorzaakt een spitsmuis overlast?

Een spitsmuis kan op verschillende manieren overlast veroorzaken. Misschien ruik je wel een onaangename geur in je woning of bedrijfspand. De een omschrijft die geur als kruidig en penetrant. De ander omschrijft het als zoet en weeïg. Komt die geur in slecht geventileerde ruimtes voor? Dan is het nog intenser. Hoe het ‘aroma’ ontstaat? Het wordt verspreid door de muskusklieren van de spitsmuis. 

Een tweede probleem is dat spitsmuizen ‘s nachts actief op zoek gaan naar voedsel. Je hoort ze dan tussen de muren of in plafonds lopen. Door het gerommel kun je natuurlijk niet slapen, maar zie ze maar eens te pakken te krijgen! Je kunt hoogstens zelf wat lawaai maken om ze af te schrikken, maar daar houdt het verder mee op.

Geur spitsmuizen verwijderen

Een derde probleem? Dat is de vervuiling in je woning (of bedrijf) door urine en uitwerpselen. Spitsmuizen plassen of poepen namelijk overal waar ze lopen of eten. Los van de stank is het dan ook oppassen geblazen met ziektes: raak geen urine of keutels met je blote handen aan en adem ook geen deeltjes ervan in. Schoonmaken doe je met handschoenen aan en met een mondkapje op. De bevuilde plek vervolgens ontsmetten staat ook op je to-do-lijst!

Kan een spitsmuis ziektes overbrengen?

Spitsmuizen zijn wilde beestjes, dus je moet er altijd rekening mee houden dat ze bacteriën of virussen bij zich dragen. Verstandig is in ieder geval om de beestjes nooit met blote handen aan te raken en om hun urine en uitwerpselen zo snel mogelijk op te ruimen. Denk je ziekte te hebben opgelopen? Raadpleeg dan zo snel mogelijk een huisarts.

Is de spitsmuis beschermd?

Ja, de spitsmuis is beschermd. Hen vangen of doden is strafbaar, dus laat je pas gekochte muizenval of muizengif maar in de kast staan. Het is wel toegestaan om de spitsmuizen te verjagen. Dit kan met behulp van professioneel aangelegde wering.

Spitsmuis verjagen

Hoe pak je dat aan?

Spitsmuizen rennen regelmatig heen en weer om voedsel te zoeken. Ze zitten in je schuur, garage of woning en je mag nog geen vinger naar ze uitsteken of je hebt een boete binnen. Wering aanbrengen als de beestjes ‘even niet thuis zijn’ is dan de beste oplossing! Dit doe je door zoveel mogelijk openingen in je woningen te sluiten met allerlei materialen. Denk aan openingen zoals:

  • stootvoegen
  • ventilatieopeningen
  • gaten, kieren, spleten in muren en vloeren

Elke opening die groter is dan een halve centimeter moet worden gedicht. Ja helaas, dat kunnen best veel openingen zijn. Geen idee waar je moet beginnen of wat je zelfs moet gebruiken voor de wering? Dan roep je de hulp van een professionele bestrijder in. Die kan de zwakke plekken aanwijzen en dichten.

085 - 029 8502
99% beveelt ons aan

Spitsmuis bestrijden?

Bel ons voor advies en een oplossing

Voor meer informatie over het spitsmuis bestrijden of spitsmuis verjagen moet je natuurlijk bij één van onze experts zijn. Uiteraard helpen ze je ook als je van de spitsmuis en zijn handlangers af wilt komen. Deskundig aangebrachte wering zorgt ervoor dat de spitsmuizen buiten blijven én niet meer terugkomen. Nu een afspraak maken? Bel of mail ons en je komt rechtstreeks in contact met een ongediertedeskundige uit je eigen regio.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2531  beoordelingen
Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van spitsmuizen bestrijden

Je bent de eerste die wij kunnen helpen met spitsmuizen bestrijden!

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder