Veldmuizen

De veldmuis en bijbehorende familie aangetroffen op je land? Veldmuizen bestrijden is een zeer lastig verhaal. Deze muizen zijn namelijk beschermd, maar ze kunnen wel enorme schade veroorzaken op landbouwgrond. Het overkwam boeren in Friesland. De oplossing was echter niet simpel en er wordt nog steeds nagedacht over een beter alternatief. Maar wat zijn dan de huidige mogelijkheden?

Snel de muizen kwijt?

24/7 contact bij spoed
Lokale erkende bestrijders
Overal in Nederland
Je kunt bij ons pinnen
Particulier en zakelijk
Hoge klanttevredenheid 9,0
veldmuis

Wat is een veldmuis?

Een veldmuis is een soort woelmuis en vrijwel alle soorten woelmuizen zijn in Nederland beschermd. Veldmuizen komen overal voor in ons land, behalve op de Waddeneilanden.

Onze muizenbestrijders

Zij staan voor je klaar om jouw huis of bedrijf vrij van muizen te maken

Veldmuizen herkennen

Veldmuizen zijn 9,5 tot 12 cm groot. Vergeleken met gewone muizen hebben ze een plompe bouw. De snuit is stomp en het staartje is vrij kort. De oren en de ogen van het muisje zijn nagenoeg onzichtbaar, want die zitten diep in de vacht verborgen. De rug van een veldmuis is bruin tot grijsbruin van kleur. De buik is vrijwel altijd lichtbruin. Last van een andere muis? Lees dan onze pagina over de verschillende soorten muizen.

uiterlijk-veldmuis
De veldmuis

Welk geluid maakt een veldmuis?

Veldmuizen piepen, maar kunnen ook hoge tonen produceren die mensen niet kunnen horen. Een veldmuis ‘zingt’ zelfs voor haar soortgenoten. Dat gebeurt bijvoorbeeld als een mannetje een vrouwtje ruikt en met haar wil paren. Hij ‘zingt’ dan een liedje om haar te versieren.

Voeding

De veldmuis eet zaden, knollen, vruchten, klaver, wortels, aardappelen en graangewassen. Ook producten die in schuren zijn opgeslagen worden soms door veldmuizen aangetast. Soms knagen de veldmuizen ook aan mossen, bladeren of boomschors. Een sappige spin of worm? Ook die wordt niet met rust gelaten. En wat de muizen verzamelen, daar leggen ze een voorraad van aan. 

Uitwerpselen herkennen:

  • De keutels zijn 4 tot 7 mm lang.
  • De keutels zijn 2 tot 3 mm breed.
  • De uitwerpselen zijn groen of bruin, afhankelijk van wat de muis heeft gegeten.
  • De keutels zijn cilindervormig.
  • De uiteinden van een keutels zijn stomp.

Deze video kan helaas niet worden afgespeeld met de huidige cookie-instellingen.

Onze werkwijze

In 4 stappen van veldmuis af!

Hoe lang leeft een veldmuis?

Een veldmuis wordt een tot anderhalf jaar oud. Meestal blijft het bij één jaar, omdat veldmuizen voornamelijk buiten leven. Ze moeten (strenge) winters doorkomen en ze staan geregeld bij roofdieren op het menu.

Waar leven veldmuizen?

Veldmuizen leven in weilanden, graslanden, akkerlanden of boomgaarden. Maar er is iets bijzonders aan de hand. Om de drie tot zes jaar groeit de bevolking heel hard. Zo hard zelfs dat de muisjes voor plagen zorgen in de omgeving. Vooral boeren worden dan hard getroffen, want de muizen knagen aan gewassen en (jonge) bomen. Bovendien woelen de beestjes de grond om: ze graven voortdurend holen en ze maken looppaden tussen de holen in. Na een plaag daalt het aantal veldmuizen weer sterk. Veel sterven door honger of kou of ze worden door roofdieren gegrepen.

In huis

De veldmuis komt zelden in een woning voor. Maar misschien tref je in het hoogseizoen wel één of meerdere (verdwaalde) veldmuizen aan, zeker als je dicht op landbouwgrond woont. Een muizenval zetten of gif gebruiken? Dit mag niet, want veldmuizen zijn beschermd. Wat wel mag, is wering aanbrengen tegen deze beestjes. Een professionele ongediertebestrijder kan dit voor je doen.

In de tuin

Veldmuizen woelen de grond in de tuin om en ze knagen aan verschillende gewassen. Ze richten dus dezelfde schade aan als op landbouwgebied, maar dan op iets kleinere schaal. Daar gáát je moestuin! En waarom liggen er ineens van die lelijke kuilen in het gras? Je mooie statige fruitbomen? Daar zitten nare diepe knaagsporen op!

Kunnen veldmuizen ziektes verspreiden?

Als je door een veldmuis wordt gebeten of als je in contact komt met de urine van de muis, dan kun je modderkoorts - ofwel: de ziekte van Weil - oplopen. Je krijgt dan koorts, hoofdpijn en spierpijn. In het ergste geval kan deze infectieziekte ook tot nierfalen leiden en bloedingen in de longen veroorzaken. Bezoek daarom zo snel mogelijk een huisarts als je merkt dat er iets niet in de haak is!

De veldmuis bestrijden

Omdat veldmuizen beschermd zijn, moet een plaag zich meestal van nature oplossen. Dit tot grote frustratie van de agrarische sector. In het verleden hebben boeren in Friesland hun land onder water gezet. De veldmuizen verdronken of ze werden naar boven gejaagd om opgegeten te worden door roofdieren. Helaas levert het onder water zetten van land weer andere problemen op. De muizen komen mogelijk op omliggende landerijen terecht en het kan even duren voor het land zich weer herstelt.

Wat te doen tegen veldmuizen?

Het valt niet mee om iets te doen tegen veldmuizen, juist omdat ze beschermd zijn. Het valt zelfs al niet mee om een plaag van deze beestjes te voorkomen. Het ingraven van gaas rond een stuk land is bijvoorbeeld een optie, maar het is vrij prijzig en het neemt veel tijd in beslag. Iets minder ingrijpende maatregelen zijn mogelijk:

  1. Het gras zo kort mogelijk houden.
  2. Gevallen fruit oprapen en zo snel mogelijk afvoeren.
  3. Geen hout stapelen, anders maken veldmuizen daar nesten onder.
  4. Broedkasten (met roofvogels) plaatsen, als dit is toegestaan. 

Omdat een veldmuizenplaag zich niet tot één afgebakend stuk grond beperkt, is het goed om samen te werken met eigenaren van andere terreinen om (nieuwe) plagen te voorkomen. Want als chemische bestrijding niet mag, dan is biologische bestrijding van veldmuizen mogelijk de enige oplossing. 

Neem contact op
99% beveelt ons aan

Veldmuis bestrijden, vangen of verjagen?

Schakel nu hulp in!

Bij veldmuizen wordt er vaak gezegd dat men de plaag gewoon moet accepteren zoals deze komt. Maar vertel dat de boeren eens, als de beestjes hun land kaalvreten en de koeien geen gras meer hebben! De veldmuis bestrijden in je tuin of op je akkers? Vraag om advies en om concrete hulp bij jouw lokale ongediertebestrijder. Je bereikt hem rechtstreeks als je ons nu belt of mailt.

Dit zeggen onze klanten

99% beveelt ons aan

9
2606  beoordelingen
Professional illustratie

Neem direct contact op!

Privacy

Je geeft ons toestemming om de door jou ingevulde velden op te slaan, zodat de lokale vakman contact met je op kan nemen. Wij respecteren jouw privacy en zullen deze gegevens nooit met anderen delen.

Deze mensen hadden ook last van veldmuizen bestrijden

Je bent de eerste die wij kunnen helpen met veldmuizen bestrijden!

Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder