Huismuizen bestrijden
readtime 3 Minuten

Diervriendelijke muizenval gebruiken: heeft dit zin?

8 nov 2019 • Redactie

Diervriendelijke muizenval gebruiken: heeft dit zin?

Een diervriendelijke muizenval klinkt goed, maar kun je hiermee alle muizen uit je woning krijgen? En heeft het überhaupt zin om muizen daarna elders uit te zetten omdat ze recht hebben op ‘een tweede kans’? Alle zin en onzin over dit onderwerp wordt in dit artikel uitgelegd zodat jij straks met een helder hoofd een keuze kunt maken. Welkom in ons midden… beste muizenbestrijder!

Wat is een diervriendelijke muizenval?

Met een diervriendelijke muizenval sluit je muizen levend op. Het voordeel is - maar dit geldt voor de meeste klemmen - dat er geen gif aan te pas komt. Nu mag je sowieso geen gif gebruiken om muizen buiten te bestrijden wegens (door-)vergiftiging bij andere dieren en milieu-eisen. Gebruik je een val voor muizen, dan is de kans op nevenschade kleiner.

Muizenval maken of kopen?

Wie handig is en zin heeft om te knutselen maakt zelf een val, bijvoorbeeld van lege flessen. Toch kiezen de meeste mensen ervoor om een kant-en-klare val te kopen, al was het maar vanwege het gemak. Het principe is simpel: je plaatst lokaas in een val, de muis komt op het eten af en de val klapt dicht.

Welke vallen zijn niet diervriendelijk?

  1. Als je muizen niet wilt doden, moet je geen klapval gebruiken. Hier zit namelijk een klem op die letterlijk op de muis ‘klapt’ als deze in de val terechtkomt.
  2. Een elektrische muizenval is ook geen aanrader als je muizen liever wilt laten leven. Hoe dit werkt? De muis loopt dan over een metalen plaatje en krijgt een elektrische schok.
  3. Een lijmval is misschien nog het afschuwelijkst. De muis trapt op een bord vol lijm en kan niet meer vrijkomen. Het raakt in paniek en probeert zich vrij te bijten door de eigen poten door te knagen. Het gebruik van lijmvallen is, juist om deze reden, wettelijk verboden. 

Beter is om een inloopval te gebruiken. Je maakt er een ‘gezellig onderkomen’ van met wat papiersnippers of houtsnippers en je plaatst een lekker hapje in de val. Eet de muis van het aas, dan slaat de val dicht. Belangrijk is dat er tussen de muis en de dichtklappende deur genoeg ruimte is en dat de val pas dichtklapt als de muis al lang en breed binnen is. Van haperende vallen kunnen muizen namelijk ernstig gewond raken.

Diervriendelijk muizen vangen

Hoe bereid je je voor?

Zorg voor een inloopval met genoeg ruimte voor de muis. Transparante vallen zijn makkelijk, want je ziet dan meteen of je beet hebt. Doe wel eerst een test met het lokaas. Leg dit aas op plekken waar je straks de vallen neerzet. De muizen zullen eraan gewend raken dat er op die plekken voedsel te vinden is.

Berg ook al je voedsel in huis eerst goed op, anders komen de muizen vooral daar op af. Hetzelfde geldt voor afval. Je moet het de muizen zo moeilijk mogelijk maken om elders in je woning voedsel te vinden. Ze móeten wel naar jouw val lopen voor voedsel: dat is het idee!

LET OP: Heb je te maken met een beschermde muizensoort? Dan mag je ze niet vangen of doden! Weet je niet wat voor soort het is, dan moet je een ongediertebestrijder vragen om eens een kijkje te komen nemen. Hij zal de beestjes snel herkennen.

Muizenval zetten

Hoe ga je precies te werk?

  1. Draag handschoenen als je vallen zet, maar ook als je lokaas plaatst, anders ruiken de muizen jouw geur en slaan ze direct op de vlucht. 
  2. Zet meerdere vallen, zeker als er veel muizen rondscharrelen. Plaats de vallen langs de wanden in ruimtes waar de muizen het vaakst voorkomen.
  3. Zet geen vallen op plekken waar kinderen of huisdieren makkelijk bij kunnen.
  4. Controleer de val dagelijks, want een muis kan - zoals gezegd - ook doodgaan van stress en angst als het te lang opgesloten blijft. 
  5. Vervang het lokaas op tijd, liefst nog voordat het gaat rotten.
  6. Nog steeds geen muis te pakken? Verplaats de vallen en/of gebruik ander lokaas.

Wat voor lokaas moet je gebruiken?

Dat ligt aan de muizensoort. De meeste soorten lok je met kaas of spek. Pindakaas is zeker een hit, want dit product blijft ook nog eens lang goed. Zaden, noten of pitten gebruiken is ook mogelijk, maar deze producten werken vooral als je te met een muizensoort te maken hebt dat vooral plantaardig voedsel eet.

Wat doe je met levend gevangen muizen?

Hoe vriendelijk is ‘diervriendelijk’ eigenlijk? Het lijkt namelijk heel nobel om een gevangen muis uit te zetten, maar veel muizen kunnen zich niet goed voortbewegen in een nieuwe omgeving. Ze kunnen niet (zo snel) beschutting vinden of snel aan voedsel komen. In de winter sterven ze dan snel van de honger of kou. Bovendien kan een weerloze muis op elk moment gepakt worden door een roofdier. 

Zet je een muis sowieso niet ver genoeg uit? Dan kan het in een ander pand terechtkomen en alsnog omkomen door een klem of muizengif. Je kunt een muis beter zo ver mogelijk van bewoond gebied uitzetten, anders keert hij of zij als een boemerang weer terug. 

Muizen diervriendelijk vangen?

Overleg eens met een expert

Een muizenbevolking kan harder groeien dan dat jij muizen kunt vangen. Stijgt het probleem je inderdaad boven het hoofd, dan doe je er goed aan om te praten met een ervaren ongediertebestrijder. Hij weet namelijk precies hoe je op diervriendelijke wijze muizen kunt vangen. En misschien bedenkt hij iets om op een nóg efficiëntere wijze van de muizen af te komen. Hoe dat tot stand komt?

  1. Je belt of mailt hem voor een inspectie.
  2. De expert komt zo snel mogelijk een kijkje nemen.
  3. Is het probleem duidelijk? Dan stelt hij een behandelplan voor.
  4. Ga je akkoord met het behandelplan? Dan gaat de expert snel aan de slag.
  5. De expert brengt eventueel ook wering aan tegen een volgende muizenplaag.

Een muisvrij leven? Met een expert bereik je dit gegarandeerd. Wacht daarom niet te lang met een professionele oplossing als je diervriendelijke muizenval geen resultaat oplevert en neem vandaag nog contact op. Je mag ons direct bellen of mailen!

Muizen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder