Soorten muizen
readtime 2 Minuten

10 muizen weetjes

23 dec 2020 • Redactie

10 muizen weetjes

Op zoek naar de beste 10 muizen weetjes? Muizenkwijt biedt ze aan! Over muizen worden namelijk veel vragen gesteld, zeker als deze beestjes voor problemen zorgen in woningen of bedrijven. Staat jouw vraag over muizen hier ook tussen? Neem onze tien weetjes eens door en je bent straks weer heel wat wijzer.

 Wat eten muizen het liefst?

Muizen zijn dol op calorierijk voedsel. Dat is eten dat veel vet, suiker of koolhydraten bevat. De muizen eten dan ook het liefst van kazen, boter, koeken en spek. Graven, peulvruchten en noten slaan ze ook niet over. En het allerlekkerste eten voor de muizen? Pindakaas!

 Wat eten muizen in het wild?

Bepaalde muizensoorten in het wild eten zaden, noten, fruit of groente, maar ook insecten en spinnen. Er zijn ook muizen die zelfs (knopjes) van bloemen en planten opeten. Het is maar net wat de muizen kunnen vinden. Komen de wilde muizen in je moestuin of op landbouwgrond terecht? Dan kun je zonder meer schade verwachten.

wat-eten-muizen

 Hoe lang kan een muis zonder eten?

Een muis kan enkele dagen zonder eten, maar dan moet het van tevoren wel voedsel hebben gegeten dat rijk is aan vocht. Zonder vocht droogt de muis namelijk uit en sterft het snel. Kan een muis aan voedsel komen, dan heeft het beestje zeker drie tot vier gram nodig per dag om te kunnen overleven.

 Eten muizen elkaar op?

In extreme omstandigheden, zoals voedselschaarste, kunnen muizen elkaar opeten. Zieke of vijandige exemplaren worden soms ook wel op deze manier uit de weg geruimd. Het opeten van jonge muizen (in een nest) komt bij sommige soorten ook voor. 

 Waar kan een muis doorheen?

Een muis kan zich door openingen ‘persen’ ter breedte van een potlood. Dat is ongeveer 5 tot 7 millimeter. Verbazingwekkend, vind je niet? Je kunt je dus ook voorstellen dat muizen zich met gemak door kleine openingen in muren of vloeren wurmen. Dat komt omdat ze een heel flexibel skelet hebben.

 Kunnen muizen klimmen?

Alle muizen kunnen tot twee meter hoog klimmen, maar sommige soorten zijn hier beter in dan andere. Bosmuizen klimmen bijvoorbeeld beter dan gewone huismuizen. De slechtste klimmers? Dat zijn veldmuizen, maar die kunnen wél beter graven dan de vorige twee muizensoorten.

kunnen-muizen-klimmen

 Kunnen muizen springen en hoe hoog?

Muizen kunnen springen. Soms zelfs tot 26 centimeter hoog. Zo springen ze misschien wel vanaf de grond op een tafel of op een aanrecht. Dat is geen leuk nieuws, zeker als je daarna ook uitwerpselen en aangevreten voedsel op het keukenblok of in je keukenkastjes vindt.

 Komen muizen op licht af?

Muizen komen op zwak licht af. Is het licht te fel, dan komen de muizen er niet op af. Dat komt omdat hun ogen het felle licht niet kunnen verwerken. Fel licht betekent ook dat ze sneller door (vijandige) dieren gezien worden. Dat verklaart ook meteen waarom muizen eigenlijk nachtdieren zijn.

 Hoe communiceren muizen?

Muizen communiceren met elkaar door geur en geluid. In muizenurine zitten bijvoorbeeld feromonen. Deze stofjes zorgen ervoor dat een muis een bepaald signaal oppikt. Is een wijfje bijvoorbeeld klaar om te paren, dan weet een mannetje dit als hij haar urine ruikt. 

Wil een mannetje een vrouwtje versieren, dan ‘zingt’ hij voor haar, in voor mensen onhoorbare tonen. Met ultrasone geluiden kunnen muizen elkaar ook waarschuwen voor gevaar.

 Zijn muizen slim?

Muizen zijn heel slim. Ze kunnen allerlei signalen interpreteren met hun reukvermogen en ze hebben een goed geheugen. Routes naar je keukenkastjes weten ze feilloos te vinden. Ligt er een val klaar en zit daar een mensengeur op? Dan weten muizen al snel dat ze de val moeten vermijden. En hoe zit het met muizen in gevangenschap? Die kun je allerlei trucjes leren, want muizen zijn - behalve slim en nieuwsgierig - ook heel speels.

zijn-muizen-slim

Muizen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder