Soorten muizen
readtime 3 Minuten

Rat of muis? Herken de lastpost nu!

23 dec 2020 • Redactie

Rat of muis? Herken de lastpost nu!

Het verschil tussen ratten en muizen lijkt klein, maar dat valt eigenlijk mee. Zeker als je precies weet op welke kenmerken je moet letten. Maak daarom gebruik van onze handige tabel en bekijk de foto’s eens goed. Misschien herken je de ‘plunderaars’ van je keukenkastjes direct en kun je dus ook snel bellen voor een afspraak met een professionele en gedreven bestrijder.

Kenmerken van muizen en ratten

Wat zijn de verschillen?

                                  Gewone huismuis Bruine rat Zwarte rat

Lengte

3 tot 10 cm

15 tot 40 cm

30 tot 45 cm

Gewicht

12 tot 45 gram

150 tot 300 gram

150 tot 300 gram

Snuit

spits van vorm

stompe vorm

spitse vorm

Oren en ogen

kraalogen, grote oren

kleine harige oren

kleine harige oren

Staart

langer dan het lijfje, dun en licht behaard

korter dan het lijf, dik en onbehaard

korter dan het lijf, dik en onbehaard

Kleur van de vacht

grijs tot bruin

bruin/donkerbruin

blauwgrijs tot zwart

Kleur van de buik

grijs tot witgeel

lichtgrijs tot witgeel

grijs

Hoeveel gram voedsel heeft het beestje per dag nodig?

3 tot 4 gram

15 tot 30 gram

15 tot 30 gram

Waar bouwt het beestje een nest?

In de vrije natuur maakt de huismuis een nest in een holletje. In gebouwen maakt ze een nest in een spouwmuur, op een zolder (in een doos), in een kelder en soms zelfs in of onder kasten

Bruine ratten bouwen nesten in holen, in rioleringen en in gebouwen.

De zwarte rat bouwt nesten ver boven de grond, bijvoorbeeld hoog onder een dak. In de vrije natuur bouwen ze nesten in bomen. Zwarte ratten komen vaak voor op schepen en in stallen van boerderijen.

 

gewone-huismuis-herkennenbruine-rat-herkennenzwarte-rat-herkennen

v.l.n.r.: De gewone huismuis, de bruine rat en de zwarte rat.

Hoe schuw zijn muizen en ratten?

Muizen zijn schuwer dan ratten. Dus ze zijn banger voor mensen. Ratten zijn veel brutaler. Als ze een gebied eenmaal hebben verkend, zijn ze niet bang om zich aan mensen te tonen. Of ratten en muizen ook mensen en dieren aanvallen? Muizen doen dit niet, tenzij ze in het nauw gedreven worden. Voor ratten geldt hetzelfde, al zijn er wel gevallen bekend van hongerige ratten die vee aanvielen. 

Voortplanting van muizen en ratten

 • Huismuizen werpen 7 tot 8 keer per jaar jongen. Per worp worden er 4 tot 16 jonkies geboren. Deze zijn na drie weken al geslachtsrijp.
 • Bruine ratten werpen 3 tot 6 keer per jaar jongen. Per worp worden er 7 tot 8 jonkies geboren. Deze zijn na vijf tot zes weken al geslachtsrijp.
 • Zwarte ratten werpen 3 tot 6 keer per jaar jongen. Per worp worden er 5 tot 10 jongen geboren. Deze zijn na twaalf tot zestien weken geslachtsrijp.

Zijn het rattenkeutels of muizenkeutels?

 • Uitwerpselen van muizen zijn 3 tot 8 mm lang en hebben spitse uiteinden. Ze lijken nog het meest op korrels hagelslag.
 • Uitwerpselen van bruine ratten zijn 2 cm lang en 5 mm dik. De uiteinden zijn stomp. De keutels hebben meestal de vorm van een banaan.
 • Uitwerpselen van zwarte ratten zijn 1 cm lang en 2 tot 3 mm dik. De uiteinden zijn spits. De keutels zijn krom gevormd.

muizen-uitwerpselen-herkennen

Uitwerpselen van een muis.

Wat zijn de overeenkomsten tussen muizen en ratten?

 1. Muizen en ratten zijn zoogdieren.
 2. Muizen en ratten behoren tot de groep ‘knaagdieren’.
 3. Muizen en bruine ratten zijn alleseters, maar hebben een sterke voorkeur voor voedsel vol vetten, suikers en/of koolhydraten.
 4. Zwarte ratten zijn ook alleseters, maar hebben een voorkeur voor voedsel dat rijk is aan vocht, zoals groente en fruit.
 5. Zowel ratten als muizen kunnen bacteriën of virussen bij zich dragen waar mensen en dieren ernstig ziek van worden.

Als je muizen hebt, heb je geen ratten!

‘Als je muizen hebt, heb je geen ratten’. Dit lijkt wel op een uitspraak van wijlen Johan Cruijff, maar dat is het zeker niet. Het is ook geen onlogische gedachte, want beide soorten knaagdieren zijn erg territoriaal en vermijden elkaar liever. Bij een eventuele plaag heb je dus altijd met één van de twee soorten knaagdieren te maken. Kun je, ondanks onze tips, nog steeds geen muizen van ratten onderscheiden? Nodig dan een bestrijder uit voor een inspectie.

Wat werkt tegen muizen én ratten?

Zowel muizen als ratten worden met giftig lokaas of met klemmen bestreden. Soms zelfs met beide middelen. Maar hier heb je wel een goed doordacht - dus professioneel - plan voor nodig en dat is typisch werk voor een ervaren bestrijder. Het aanbrengen van wering is daarnaast een belangrijke (extra) stap in de strijd tegen muizen of ratten. Dicht je allerlei openingen in muren, vloeren of daken, dan dringen ongewenste knaagdieren niet zomaar meer een gebouw binnen. Laat een expert daarom de oplossing voor je bepalen: bel of mail nu voor een afspraak en succes is verzekerd.

Muizen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder