Huismuizen bestrijden
readtime 3 Minuten

Muizen in een huurwoning: wie betaalt?

23 dec 2020 • Redactie

Muizen in een huurwoning: wie betaalt?

Als je muizen in je huurwoning of huurflat tegenkomt, dan vraag je meteen verschillende zaken af. Hoe komen de muizen in je woning terecht? Hoe krijg je ze definitief weg? En wie betaalt voor een goede oplossing tegen muizen? Is dat de huurder of de verhuurder? Voor gerichte antwoorden zit je hier goed, want als je samenwoont met deze vervelende knaagdiertjes, dan is elke dag met hen een dag teveel.

Inhoudsopgave

Muizen in een huurhuis

Wie is verantwoordelijk?

Als huurder teken je een contract met de verhuurder. In de meeste huurcontracten staat een bepaling die vermeldt dat het voorkomen of bestrijden van ongedierte onder ‘kleine herstelwerkzaamheden’ valt en daar is de huurder verantwoordelijk voor. 

Het blijft wel belangrijk om te kijken naar de oorzaak van de plaag: heeft de huurder zelf muizen aangetrokken omdat hij of zij de woning niet schoon genoeg houdt? Dan zijn de kosten voor een ongediertebestrijder voor hem of haar. Zijn de muizen misschien afkomstig van de buren? Dan is het verstandig om eerst met hen te overleggen. Want wie weet hebben zij juist last van muizen door weer andere buren.

Zijn de muizen in een huurwoning getrokken omdat ze makkelijk door allerlei gaten en kieren konden kruipen? Voor de bouwkundige staat van een woning zijn zowel de huurder als de verhuurder verantwoordelijk. Grote bouwwerkzaamheden zijn voor rekening van de verhuurder. Klein onderhoud, zoals het dichten van openingen in muren of vloeren, zijn eerder een zorg voor de huurder, als deze al in de woning woont.

Hoe kan de oorzaak van de plaag nauwkeurig worden bepaald?

Een muizenplaag is lastig op te lossen zonder de hulp van een ervaren bestrijder. Nodig hem uit voor een inspectie en je weet meteen meer! Hij gaat dan na om welke muizensoort het gaat en hoe de plaag is ontstaan. Aansluitend overlegt hij met je over de oplossing. Uiteraard krijg je een offerte aangeboden waarin alle benodigde werkzaamheden en de bijbehorende kosten staan omschreven.

  • Kosten voor de huurder?

De kosten voor een professionele behandeling komen meestal op rekening van de huurder, zeker als deze de hygiëne in de woning niet op orde heeft. Het goed opvolgen van instructies van de bestrijder, zoals het goed reinigen van een woning en afval verwijderen, is dan ook aan te raden. Niet alleen om de plaag op te lossen, maar ook om herhaling te voorkomen.

  • Kosten voor de verhuurder?

Als blijkt dat de huurder keurig woont, dus aandacht heeft besteed aan hygiëne, dan zal de oorzaak van de plaag ergens anders moeten liggen. Ligt dit vooral aan de (slechte) bouwkundige staat van de woning, dan zal de verhuurder ook moeten meewerken aan een oplossing. Belangrijk is in ieder geval dát er een inspectie komt, zodat er een redelijke oorzaak kan worden aangewezen.

Muizen in een huurflat

Wie regelt wat?

Ook voor huurflats geldt dat de oorzaak van de plaag eerst moet worden bepaald. De huurder, verhuurder en/of de Vereniging van Eigenaren (VvE) schakelt dan een ongediertebestrijder in. Is een muizenprobleem duidelijk te wijten aan een huurder, dan is het duidelijk voor wie de kosten zijn. Maar wat als het hele flatgebouw een structureel probleem heeft met muizen? Dan is er vast meer aan de hand. Belangrijk is dus dat alle partijen in alle redelijkheid met elkaar blijven communiceren en dat men goed luistert naar de adviezen van een deskundige bestrijder.

muizen-in-huurwoning-bestrijden

 

Wanneer is de gemeente verantwoordelijk?

Help, muizen!

Gemeenten zijn verantwoordelijk voor openbare ruimtes. Verschijnen er muizen in een openbare ruimte, dan zijn de kosten voor een oplossing dus voor de gemeente. Heb je als bewoner last van muizen op eigen terrein - en heb je de plaag zelf in de hand gewerkt - dan zijn de kosten voor een professionele oplossing voor jou. 

Hulp inroepen van de gemeente is in sommige gemeenten mogelijk, maar je hebt als bewoner wel een eigen verantwoordelijkheid als het gaat om ongedierte voorkomen en bestrijden op eigen grond. Waar je begint? Of je nu als bewoner of namens de gemeente belt: een inspectie regelen is altijd de eerste en de belangrijkste stap als je naar een oplossing wilt toewerken.

Wat zijn de oorzaken van muizen rondom de mens?

  • Muizen komen vaak af op vogelvoer in de tuin.
  • Ligt er (tuin-)afval rond je woning? Ook dat trekt muizen aan.
  • Is er een plaag bij de buren? Die kan ‘overwaaien’ naar jouw woning.
  • Hoe hygiënisch is jouw woning? Afval en vuile oppervlakken trekken ongedierte aan!
  • Vooral in de winter kruipen muizen door allerlei gaten en kieren naar binnen.

Hoe vervelend zijn muizen in je woning?

Muizen knagen aan alles om hun tandjes op lengte te houden. Soms knagen ze zelfs aan elektriciteitsdraden en dat kan levensgevaarlijk zijn. Daarnaast knagen muizen graag aan textiel, isolatiematerialen en meubilair. Maar hun belangrijkste doel? Dat is voedsel vinden. Regelmatig vind je dan ook aangevreten voedsel of voedselverpakkingen aan. Een extra probleem? Muizen vervuilen je woning met urine, uitwerpselen en buiksmeer. Hoe langer ze dus aanwezig zijn, hoe viezer ruimtes worden. 

Som treedt er ook emotionele schade op. Sommige mensen zijn namelijk erg bang voor muizen: dit wordt ook wel ‘musofobie’ genoemd. Een enkele muis kan al voor angstige situaties zorgen, laat staan wat er kan gebeuren als er een complete muizenfamilie in of rond je woning leeft. Wacht je te lang met een oplossing? Dan treden er alleen maar meer problemen op. 

Muizen in of rond je (huur-)woning?

Vraag nu een inspectie aan!

Hoe langer de muizen in of rond je woning blijven, hoe groter de schade. En hoe groter de kans op slapeloosheid of nare ziektes. Bel of mail daarom nu met een bestrijder uit je eigen regio. Hij komt zo snel mogelijk langs voor een inspectie en hij stelt meteen een oplossing voor. Je krijgt altijd duidelijke uitleg over de werkzaamheden en de kosten. En de muizen? Die zullen ongetwijfeld het veld ruimen, want een echte bestrijder weet goed wat hij doet!

Muizen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder