Huismuizen bestrijden
readtime 4 Minuten

Muizen vangen: zelf muizen vangen of een muizenvanger bellen?

6 nov 2019 • Redactie

Muizen vangen: zelf muizen vangen of een muizenvanger bellen?

Muizen vangen kan een nieuwe hobby worden als je met veel muizen in je woning of bedrijf zit opgescheept. Als bedrijf mag je echter niet zelf muizen vangen en ben je verplicht om een muizenvanger in te schakelen. Als particulier mag je wel zelf op muizenjacht gaan, maar dat kan maanden, zo niet jaren, in beslag nemen. De beste manier om muizen te vangen? Lees verder en ontdek het!

Inhoudsopgave

Muizen vangen, maar waarmee?

Je kent ze vast wel, want ze zijn via internet volop verkrijgbaar: lokdoosjes met gif en ouderwetse klemmen. Het gebruik van dit soort middelen is echter niet zo gemakkelijk als verkopers je willen doen geloven. Loop ze even na en oordeel zelf!

Een klem gebruiken

  • Plaats geen losse vallen, want als muizen er verkeerd in terechtkomen, kunnen ze onnodig lijden. Ze kunnen de val zelfs met zich meeslepen. 
  • Vooral klapvallen zijn riskant. Gebruik je die, dan moet de mechaniek wel degelijk zijn, want bij haperingen kan de muis veel leed ondergaan.
  • Gebruik liever een klem die in een stevige doos zit. 
  • Wil je de muis levend vangen? Gebruik dan een vangkooi. Je plaatst het lokaas in de kooi, de muis komt erop af en het deurtje slaat achter hem dicht. 
  • Gebruik nooit een lijmval om muizen te vangen! Het is illegaal, want muizen kunnen zich ernstig verwonden als ze eraan blijven plakken. Sommige muizen bijten zelfs hun eigen pootjes door om te kunnen ontsnappen. Onnodig leed!

Lokaas om muizen te vangen

Wat kun je eigenlijk in een klem plaatsen als lokaas? De ervaringen kunnen per situatie verschillen, maar we weten dat muizen graag afkomen op zoete en vetrijke producten. Denk maar eens aan:

  • kaas
  • boter
  • spek
  • pindakaas
  • (vette) koeken
  • noten
  • pitten
  • zaden

Muizen vangen met gif

  • Dosering is erg belangrijk, want als je muizen een teveel van iets aanbiedt, kunnen ze er resistentie tegen opbouwen. Met een lokdoosje waar het gif al in zit kun je niet makkelijk doseren.
  • Als je last hebt van vijftig tot honderd muizen, dan moet je wel héél veel lokdoosjes zetten om ze allemaal te vangen. Bovendien trappen ze niet allemaal tegelijkertijd in de val: het kan weken duren voor je een keer beet hebt.
  • Waar plaats je de lokdoosjes precies? Zomaar ergens neerzetten werkt natuurlijk niet: het doosje moet op een plek liggen waar in de regel veel muizen langslopen.
  • Muizengif mag nóóit buiten gebruikt worden in verband met het milieu en met eventuele (door-)vergiftiging van andere dieren.

Muizen vangen met een kat

Als de kat van huis is, dansen de muizen op tafel. Dit spreekwoord is natuurlijk waar, maar in de praktijk valt het niet mee om de kat op pad te sturen voor een muizenjacht. Niet alle katten zijn namelijk even bereid om iets te vangen en de muizen zullen de kat vooral proberen te vermijden, met als gevolg dat ze zich nog voorzichtiger gaan gedragen. 

Wat doe je met gevangen muizen?

Een muisvriendelijke val gebruiken - dit is een val die de muis in leven laat - klinkt nobel, maar wat doe je met de gevangen muis? Het elders uitzetten is eigenlijk ook niet bepaald diervriendelijk. De muis ondergaat al veel stress in gevangenschap en in een geheel nieuwe omgeving kan het snel sterven van honger of kou. Vlak bij andere woningen uitzetten dan? Niemand zal je dankbaar zijn voor een plaag. De muis droppen in bossen of parken? Roofvogels zoals uilen scherpen hun snavels al voor een hapje muis. 

De muis snel doden met een val is misschien wel het meest genadig voor de muis. Een dode muis in een val vinden veel mensen echter niet zo hygiënisch. Een blik op een in delen gespleten dode muis kan ook voor de nodige (kinder-)trauma’s zorgen. En betekent één dode muis dat de hinder voorbij is? In veel gevallen niet. Voor problemen met meerdere muizen moet je toch echt een professionele muizenvanger inschakelen..

Muizenvanger gewenst, maar wat kenmerkt een goede vakman?

Bij ons vind je snel en eenvoudig een lokale expert die bestrijdingsmiddelen op een verantwoorde en professionele manier kan inzetten om muizen te vangen. Hij weet immers hoe muizen zich gedragen en waarom. Ook kan hij achterhalen welke routes de muizen volgen en waar ze zich precies verschuilen. Belangrijk is ook om te weten waar de ‘knaag-geestjes’ precies op afkomen. Heeft de expert een duidelijk beeld van het probleem? Dan draagt hij zo snel mogelijk een oplossing aan!

De beste manier om muizen te vangen?

  • De expert kan klapvallen in lokaasdepots gebruiken.
  • De expert kan gif tegen knaagdieren (rodenticide) inzetten.
  • De expert brengt meestal ook wering aan tegen de muizen.

Werken met vallen geniet vaak de voorkeur van experts, omdat men met gif ook andere mensen, dieren of het milieu kan schaden. Wat is de grote truc met vallen? De expert zoekt naar strategische plekken en zet de vallen daar neer. Plaats de expert ook gif, dan moet het lokaas regelmatig vervangen worden. Heb je een kat? Dan moet die bijgevoerd worden, anders komt die ook op het gif af. 

Muizen gevangen door de expert! Wat nu?

Zitten de muizen in de klemmen, dan moeten die zo snel mogelijk verwijderd worden, want andere muizen kunnen van het ‘incident’ leren en wegblijven. De hele aanpak loopt dan in de soep! Hetzelfde geldt als er gif wordt gebruikt: lokdozen moeten regelmatig gecontroleerd worden. In het begin zal dit ongeveer twee keer per week moeten gebeuren. In een later stadium kan de controle worden beperkt tot één keer per week. 

Muizen vangen: hoeveel tijd neemt dit in beslag?

Dit verschilt per geval. Het kan weken duren voor alle muizen in de vallen zijn beland. Eten ze gif, dan moet je rekenen op een werking van drie tot achttien dagen, mits de muizen er regelmatig van eten. Het gif werkt namelijk cumulatief en dat houdt het volgende in: muizen staan erom bekend dat ze telkens in kleine beetjes eten. In dit geval is dat: een beetje gif hier en een beetje gif daar. Het gif bouwt zich langzaam op in het lichaam en de muis vermoedt op deze manier niets. Het blijft gewoon het gif eten. Uiteindelijk sterft de muis aan inwendige bloedingen. 

Zelf muizen vangen geen goed idee? Jouw professional helpt je graag

Je kunt niet langer onder één dak leven met de muizen en als er iemand moet vertrekken, dan ben jij het zeker niet. Bel of mail ons daarom vandaag nog om een afspraak te regelen met een ervaren muizenvanger uit je eigen regio. Tien tegen één dat hij de muizen effectief uit je woning of bedrijfspand krijgt?

Muizen verwijderen?

Onze bestrijders zijn actief in heel Nederland

Bekijk alle locaties
Locations
Zoek je lokale bestrijder
Vul je plaats of postcode in en vind je lokale bestrijder